7 sposobów na BULION WARZYWNY

Bulion warzywny to nie tylko podstawa zup. Ja dodaję go często do różnych dań i używam jako składnik sosów do makaronów, zapiekanek, kasz czy nawet sałatek! Jak dla mnie bulion warzywny zawsze wygrywał z tym mięsnym i do teraz nie mogę się nadziwić jak wiele osób w ogóle nie zdaje sobie sprawy z tego, że może przygotować w 100% wegański bulion, który będzie idealny w smaku.

Gotowanie bulionu to robota, która robi się sama.

  1. Wrzucamy warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy. Ja nie kroję warzyw, a nawet ich nie obieram, tylko dokładnie szoruję je przed zalaniem wodą. Jeśli jednak wiecie, że nie będziecie gotować bulionu długo (krócej niż 3 godziny) to sugeruję warzywa pokroić na mniejsze kawałki, tak by wydobyć z nich w tym czasie jak najwięcej smaku.
  2. Zazwyczaj nastawiam taki bulion w sobotę rano i zostawiam na pół dnia na ogniu, gdzie delikatnie sobie „pyrka”. Pamiętajcie aby warzywa zalać zimną wodą i stopniowo ją podgrzewać. Wrzucenie warzyw do gotującego się wrzątku spowoduje, że część z nich nie odda smaków w 100%.
  3. Po tym czasie odcedzam, studzę i albo zużywam na bulion bieżące potrzeby albo zamrażam w pojemniczkach. Jak więc widzicie nie potrzeba wyszukanych metod, aby mieć składnik, który stanie się aromatycznym dodatkiem do codziennych obiadów.

Z czego przygotować wywar

Przygotowując podstawowy wywar warzywny, użyjcie warzyw, które lubicie najbardziej. Istotne, aby były one intensywne w smaku. W niektórych przepisach znajdziecie informacje o tym, żeby dodać czosnek lub majeranek, ale pamiętajcie, że to są składniki, które śmiało możecie dodać na etapie przygotowania potrawy. Nie ma również potrzeby solenia bulionu podczas gotowania. Cebula, marchew, seler i grzyby są jak dla mnie idealnymi warzywami na wywar, ale możecie dodać również por, grillowane pomidory czy paprykę.

Podczas codziennego gotowania czasem zostają nam jakieś nadmiarowe ilości warzyw, które można zamrozić, a późnej użyć właśnie do przygotowania wywaru.

Z czego nie przygotowywać wywaru

Wbrew temu co powiedziałam wcześniej, abyście do przygotowania bulionu użyli swoich ulubionych warzyw, niestety nie wszystkie one się sprawdzą. Ziemniaki czy rzepa mają w sobie zbyt dużo skrobi i spowodują, że wywar nie będzie miał dobrej konsystencji, a stanie się mętny i gęsty. Cukinia robi się gorzka, kiedy jest gotowana przez dłuższy czas, a buraki zdominują swoim smakiem całość, przez co niestety nasz wywar nie będzie się nadawał do każdego dania.

Stuningowany wywar

Jako że bez eksperymentowania w kuchni nie ma zabawy to zachęcam Was do wypróbowania dodatków, które podkręcą smak bulionu. Ja jestem uzależniona od smaku umami i dlatego uwielbiam dodawać do potraw składniki, które są jego nośnikiem. U mnie są to najczęściej suszone pomidory, grzyby, sos sojowy lub pasta miso. Są to produkty, które zawierają w sobie naturalny glutaminian sodu, a umówmy się kto go nie lubi? Bardzo dobrym sposobem na wzmocnienie aromatu warzyw jest ich wcześniejsze zgrillowanie w piekarniku lub nad palnikiem.

Sposoby na użycie bulionu warzywnego

1. Zupa cebulowa

Szybka, pyszna i aromatyczna – wszystko czego można oczekiwać od dobrej zupy.

Zupa cebulowa

2. Gulasz z soczewicy i batatów

Pyszny gulasz z soczewicy i batatów (a do tego masło orzechowe), o smaku curry, chili i czosnku.

Gulasz z soczewicy i batatów

3. Wegańskie bourguignon z grzybami

Wegańskie bourguignon z grzybami – to wyjątkowo pożywny, satysfakcjonujący gulasz (i ma również zaskakująco niską kaloryczność!)

Bourguinon to oryginalnie potrawka z mięsem i warzywnami w czerwonym winie. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Burgundii i jest jednym z topowych dań kuchni francuskiej.

Jej głęboki smak pochodzi z aromatu duszonych warzyw Doskonale pasuje do pure z ziemniaków i kieliszka czerwonego wina.

Wegańskie bourguignon z grzybami

4. Aromatyczne risotto z szafranem

Do świętowania zawsze jest okazja✌️🎉! A aromatyczne risotto z szafranem sprawdzi się idealnie na każdą z nich🍚

Aromatyczne risotto z szafranem

5. Kotleciki z cukinii w sosie kurkowym

Kotleciki z cukinii, młode ziemniaczki, sos z kurkami… Czuję lato!

Kotleciki z cukinii w sosie kurkowym

6. Kaszotto z szparagami

Pyszotto, czyli kaszotto z szparagami! Pomysł na szybki i sycący obiad.

Kaszotto z szparagami

7. Krem pieczarkowy z pesto słonecznikowym

Krem pieczarkowy i cuuudowne pesto ze słonecznika oraz aromatycznymi dodatkami💚 Ten obiad mnie po prostu powalił smakowo! 😁👌 Kto się skusi?😁

Krem pieczarkowy z pesto słonecznikowym