Amerykańskie ciasteczka
Dzisiaj na śniadanie sprawdzą się bezglutenowe amerykańskie ciasteczka, które są delikatne, idealnie kruche i bardzo proste w przygotowaniu! Podać je można z dżemem albo ulubionym kremem czekoladowym!
Amerykańskie ciasteczka (biscuits) przypominają trochę brytyjskie scones. Ja bardzo lubię takie szybkie wypieki.
Amerykańskie ciasteczka
4 ciasteczka (ok. 420 kcal)
czas przygotowania: ok. 10 minut (+15 minut pieczenia)
koszt: ok. 2.30 zł
Składniki:
70 g mąki bezglutenowej (lub pszennej)
25 g bardzo drobno mielonych migdałów (lub mąki migdałowych)
10 g erytrytolu lub cukru
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 ml mleka roślinnego
10 g jogurtu roślinnego
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, z których formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy dłonią na papierze do pieczenia.
Smarujemy wierzch ciasteczek mlekiem roślinnym. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Podajemy z dżemem albo kremem czekoladowym.
American cookies
4 cookies (420 kcal)
time of preparation: 10 minut (+15 minutes of baking)
Ingredients:
70 g gluten-free (or wheat) flour
25 g very finely ground almonds (or almond flour)
10 g erythritol or sugar
1 tablespoon apple cider vinegar
1/2 teaspoon baking powder
70 ml plantbased milk
10 g plantbased yogurt
Instructions:
Mix all ingredients thoroughly and knead the dough. Divide into 4 parts and form balls. Flatten with a hand on baking paper.
Grease the top of the cookies with plantbased milk. Bake at 180 degrees for about 15 minutes. Serve with jam or chocolate cream.