Aromatyczne risotto z szafranem

Do świętowania zawsze jest okazja✌️🎉! A aromatyczne risotto z szafranem sprawdzi się idealnie na każdą z nich🍚

Aromatyczne risotto z szafranem

Aromatyczne risotto z szafranem

3 porcje (1 ma ok. 615 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 4,30 zł

Składniki:

1 główka brokułu
3 łyżki oleju
300 g ryżu białego
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki rozmarynu
parę nitek szafranu
160 ml białego wina
1 l bulionu warzywnego
2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
30 g oliwy
40 g nerkowców
1 łyżeczka płatków drożdżowych
sok i skórka z 1/4 cytryny
1 łyżka bazylii
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuł gotujemy do miękkości. Na 3 łyżkach oleju podsmażamy ryż (ok. 3 minut). Następnie dodajemy posiekany czosnek, rozmaryn, szafran i wino.

Redukujemy do wyparowania wina. Zalewamy całość bulionem i gotujemy do momentu aż cały bulion wsiąknie ryż. Pomidory kroimy w kostkę, a nerkowce rozkruszamy w moździerzu lub tłuczkiem do mięs.

Wszystko dodajemy do risotto razem z oliwą, drożdżami, przyprawami. Risotto podajemy z brokułami.

Aromatic risotto with saffron

3 servings (1 has 615 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

1 head of broccoli
3 tablespoons of oil
300 g white rice
clove of garlic
1/2 teaspoon rosemary
a few threads of saffron
160 ml white wine
1 l plantbased stock
2 tomatoes (scalded and peeled)
30 g of oil
40 g cashews
1 teaspoon nutritional yeasts
juice and zest from 1/4 lemon
1 tbsp basil
salt and pepper to taste

Instructions:

Boil the broccoli. Fry the rice in 3 tablespoons of oil (about 3 minutes). Then add chopped garlic, rosemary, saffron and wine.

Teduce to evaporate the wine. Pour the broth and cook until the whole broth soaks into the rice. Dice the tomatoes and crush the cashews in a mortar.

Add everything to the risotto together with olive oil, yeasts, spices. Serve the risotto with broccoli.