Babeczki bananowe

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu babeczki bananowe z orzechami włoskimi 😋🍌🧁

Babeczki bananowe

Babeczki bananowe

1 porcja (6 babeczek, ok. 540 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+30 minut pieczenia)

koszt: ok. 2.70 zł

Składniki:

75 ml mleka roślinnego
60 g mąki pszennej
50 g banana (najlepiej dojrzałego z czarnymi plamkami)
30 g jogurtu roślinnego 
15 g orzechów włoskich
10 g mąki z ciecierzycy (lub 20 g pszennej)
10 g masła orzechowego
10 g erytrytolu lub cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki przyprawy do piernika lub garam masala

Wykonanie:

Banana blendujemy z jogurtem i mlekiem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Wykładamy do foremki na babeczki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Banana muffins

1 serving (6 muffins, 540 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+30 minutes of baking)

Ingredients:

75 ml of plantbsed milk
60 g wheat flour
50 g banana (preferably ripe with black spots)
30 g plantbased yogurt
15 g walnuts
10 g chickpea flour (or 20 g wheat)
10 g peanut butter
10 g erythritol or sugar
1/2 teaspoon baking powder
1/3 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon cinnamon
1/3 teaspoon gingerbread or garam masala spice

Instructions:

Blend the banana with yogurt and milk. Then add the remaining ingredients, mix thoroughly and set aside for 15 minutes.

Put the mass into a muffin greased cupcake and bake for 30 minutes (to a dry stick) at 180 Celsius degrees.