Babka cytrynowa

Ostatnio czułam się pozbawiona inspiracji i nie miałam ochoty na nowe pomysły, przepisy i eksperymentowanie. Ale na szczęście było to chwilowe i wczoraj wzięłam się za cytrynową, wilgotną babkę wegańską. Babka cytrynowa to jedne z moich ulubionych smaków. Uwielbiam też teksturę tego ciasta. Jest po prostu idealne!

Babka cytrynowa

Majonez roślinny40 g
Sok z cytryny i mandarynkipo 1 sztuce (odważyć ilość soku)
Woda375 ml – waga soku
Mleko roślinne80 g
Cukier lub słodzik40 g
Aromat waniliowyopcjonalnie
Mąka tortowa160 g
Mąka ziemniaczana90 g
Mąka kukurydziana (lub więcej mąki ziemniaczanej)80 g
Proszek do pieczenia i soda oczyszczonapo 1 łyżeczce
Olej kokosowy lub margaryna40 g

Przygotowujemy małą keksówkę (ja użyłam 22 cm). Nastawiamy piekarnik na 170 stopni (góra/dół). Miksujemy majonez z sokiem, wodą (ilość wody dostosowujemy do tego ile wyszło nam soku z owoców), mlekiem, cukrem, aromatem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i roztopiony tłuszcz. Mieszamy i wykładamy do foremki.

Pieczemy 35 minut po czym zmieniamy tryb na termoobieg, podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.

Nie wyjmujemy od razu ciasta, tylko zostawiamy uchylony piekarnik na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z foremki i przekładamy do góry dnem.

Zostawiamy tak na godzinę do ostudzenia. Opruszamy cukrem pudrem i gotowe.