Babka cytrynowa
Ostatnio czułam się pozbawiona inspiracji i nie miałam ochoty na nowe pomysły, przepisy i eksperymentowanie. Ale na szczęście było to chwilowe i wczoraj wzięłam się za cytrynową, wilgotną babkę wegańską. Babka cytrynowa to jedne z moich ulubionych smaków. Uwielbiam też teksturę tego ciasta. Jest po prostu idealne!
Babka cytrynowa
Majonez roślinny | 40 g |
Sok z cytryny i mandarynki | po 1 sztuce (odważyć ilość soku) |
Woda | 375 ml – waga soku |
Mleko roślinne | 80 g |
Cukier lub słodzik | 40 g |
Aromat waniliowy | opcjonalnie |
Mąka tortowa | 160 g |
Mąka ziemniaczana | 90 g |
Mąka kukurydziana (lub więcej mąki ziemniaczanej) | 80 g |
Proszek do pieczenia i soda oczyszczona | po 1 łyżeczce |
Olej kokosowy lub margaryna | 40 g |
Przygotowujemy małą keksówkę (ja użyłam 22 cm). Nastawiamy piekarnik na 170 stopni (góra/dół). Miksujemy majonez z sokiem, wodą (ilość wody dostosowujemy do tego ile wyszło nam soku z owoców), mlekiem, cukrem, aromatem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i roztopiony tłuszcz. Mieszamy i wykładamy do foremki.
Pieczemy 35 minut po czym zmieniamy tryb na termoobieg, podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Nie wyjmujemy od razu ciasta, tylko zostawiamy uchylony piekarnik na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy z foremki i przekładamy do góry dnem.
Zostawiamy tak na godzinę do ostudzenia. Opruszamy cukrem pudrem i gotowe.