Babka kukurydziana

Czy Wam też smak babki przywołuje wiosnę? 🙂 Wczoraj przeprowadziłam ciekawy eksperyment „babkowy” i powstało takie oto wegańskie cudo z kremem – Babka kukurydziana! Jestem ciekawa czy by Wam posmakowała 🙂

Babka kukurydziana z kremem

Mleko roślinne140 g
Majonez wegański70 g
Cukier lub słodzik35 g
Ocet jabłkowy 1 łyżka
Aromat cytrynowy i migdałowyopcjonalnie
Białko roślinne w proszku33 g
Olej kokosowy lub masło wegańskie32 g
Mąka kukurydziana100 g
Mąka pszenna40 g
Proszek do pieczenia1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona1 łyżeczka
Krem:
Olej kokosowy38 g
Białko roślinne w proszku38 g
Cukier lub słodzik35 g
Tofu naturalne58 g
Majonez wegański8 g
Mleko roślinne14 g
Sok pomarańczowy1 łyżka
Płatki migdałówopcjonalnie do dekoracji

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy foremkę na babkę. Olej kokosowy roztapiamy w mikrofali lub garnuszku. Mleko roztrzepujemy z majonezem, cukrem, aromatem, białkiem i octem. Dodajemy mąkę, proszek i sodę, a na koniec olej. Mieszamy łyżką do połączenia. Wykładamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).

W międzyczasie blendujemy składniki na krem (poza olejem kokosowym i białkiem). Olej kokosowy roztapiamy w mikrofali lub rondelku i dodajemy do masy razem z białkiem. Mieszamy i wykładamy na przestudzone ciasto. Posypujemy płatkami i gotowe!