Babka kukurydziana
Czy Wam też smak babki przywołuje wiosnę? 🙂 Wczoraj przeprowadziłam ciekawy eksperyment „babkowy” i powstało takie oto wegańskie cudo z kremem – Babka kukurydziana! Jestem ciekawa czy by Wam posmakowała 🙂
Babka kukurydziana z kremem
Mleko roślinne | 140 g |
Majonez wegański | 70 g |
Cukier lub słodzik | 35 g |
Ocet jabłkowy | 1 łyżka |
Aromat cytrynowy i migdałowy | opcjonalnie |
Białko roślinne w proszku | 33 g |
Olej kokosowy lub masło wegańskie | 32 g |
Mąka kukurydziana | 100 g |
Mąka pszenna | 40 g |
Proszek do pieczenia | 1/2 łyżeczki |
Soda oczyszczona | 1 łyżeczka |
Krem: | |
Olej kokosowy | 38 g |
Białko roślinne w proszku | 38 g |
Cukier lub słodzik | 35 g |
Tofu naturalne | 58 g |
Majonez wegański | 8 g |
Mleko roślinne | 14 g |
Sok pomarańczowy | 1 łyżka |
Płatki migdałów | opcjonalnie do dekoracji |
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy foremkę na babkę. Olej kokosowy roztapiamy w mikrofali lub garnuszku. Mleko roztrzepujemy z majonezem, cukrem, aromatem, białkiem i octem. Dodajemy mąkę, proszek i sodę, a na koniec olej. Mieszamy łyżką do połączenia. Wykładamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).
W międzyczasie blendujemy składniki na krem (poza olejem kokosowym i białkiem). Olej kokosowy roztapiamy w mikrofali lub rondelku i dodajemy do masy razem z białkiem. Mieszamy i wykładamy na przestudzone ciasto. Posypujemy płatkami i gotowe!