Baghrir – marokańskie naleśniki

Marokańskie naleśniki Baghrir o wyjątkowej strukturze przypominającej plastry miodu te miękkie i delikatne naleśniki są bardzo łatwe do przygotowania, oczywiście wegańskie i super pyszne!

Baghrir - marokańskie naleśniki
Baghrir – marokańskie naleśniki

Baghrir – marokańskie naleśniki

1 porcja (5 naleśników, ok. 460 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+10 minut smażenia)

koszt: ok. 0.70 zł

Składniki:

115 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
parę kropel aromatu migdałowego
1 łyżka erytrytolu lub cukru
200 ml wody
do podania kruszone migdały i syrop klonowy

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami, proszkiem, sodą, aromatem i słodzikiem. Następnie dodajemy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy (ciasto powinno mieć konsystencję jak na naleśniki).

Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie możemy smażyć naleśniki. Podajemy z migdałami i syropem klonowym (lub innymi ulubionymi dodatkami).

Baghrir – Moroccan crepes

1 servings (5 crepes, 460 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+10 minutes for frying)

Ingredients:

115 g wheat flour
1/2 teaspoon dry yeast
1/2 teaspoon baking powder
1/3 teaspoon baking soda
a few drops of almond aroma
1 tablespoon of erythritol or sugar
200 ml of water
crushed almonds and maple syrup for serving

Instructions:

Mix the flour with yeast, powder, soda, aroma and sweetener. Then add warm water and mix thoroughly (the dough should have a consistency like for crepes).

Let stand for an hour. After this time, fry crepes. Serve with almonds and maple syrup (or other favorite additions).