Bajgle
Idealne bajgle na nadal chłodne dni! Cały weekend padało, więc nie widziałam lepszej opcji niż spędzenie więcej czasu w kuchni i przygotowanie bajgli. Postępowałem zgodnie z moim przepisem, który znajdziecie na blogu. Pytanie tylko, z czym najlepiej je zjeść? Jakie są Wasze propozycje?! 🙂

Bajgle
12 sztuk
Składniki:
Zaczyn:
115 g mąki tortowej (typ 450)
60 ml wody
25 g dojrzałego zakwasu
Ciasto:
30 g drożdży
470 g wody
30 g cukru
15 g soli
30 g syropu klonowego lub miodu
850 g mąki tortowej (typ 450)
cały zaczyn
Wykonanie:
Składniki na zaczyn mieszamy wieczór wcześniej i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.
Następnego dnia ucieramy drożdże z cukrem i gdy się upłynnią mieszamy z wszystkimi pozostałymi składnikami na ciasto. Odstawiamy na 45 minut.
Zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy na 45 minut.
Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy bajgle, przekładamy na obsypaną mąką blaszkę lub stolnicę i zostawiamy na godzinę lub dwie do wyrośnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 245C (termoobieg) i zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody (najlepiej użyć duży, głęboki garnek) wkładamy po dwa bajgle i gotujemy po około 40 sekund z obu stron. Po wyjęciu przenosimy na ruszt i posypujemy dowolnymi dodatkami. Następnie przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy 10 minut, następnie otwieramy piekarnik, obracamy blaszkę o 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 235 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut (do zarumienienia).