Bajgle

Bajgle R&D, czyli rozwój przepisu na bajgle – zdecydowanie jestem zadowolona z efektu! Przyjemne i miękkie wnętrze w delikatnej, chrupiącej skórce🙌🏼

Dzisiaj pokażę Wam zrobić domowe bajgle z podstawowych składników (bez lub z zakwasem). Jeśli nie straszna Wam mąka i drożdże to do dzieła!

Bajgle, chleb, pączki – co te produkty mają wspólnego? Każdy wydaje się naprawdę skomplikowany do wykonania w domu, ale tak wymaga podstawowych produktów i doświadczenia. Domowe bajgle smakują świeżo, są tańsze, no i dają wewnętrzne poczucie zadowolenia z wykonanej pracy oczywiście 😀

Bajgle to dosłownie parę składników:

  • Ciepła woda – ale nie gorąca!
  • Drożdże – rekomenduję te świeże. Moim zdaniem lepiej wyrasta po nich ciasto. Jeśli używacie również zakwasu to pamiętajcie by nie dodawać go od razu z wodą do drożdży, bo te zdominują wtedy bakterie z zakwasu.
  • Mąka – używam mąki pszennej młyńskiej do wypiekania chleba i bajgli. Dzięki niej ciasto jest delikatne i łatwiejsze w obsłudze podczas przygotowywania.
  • Cukier lub słodzik – zawsze dodaję na początku łyżeczkę cukru do drożdży, bo dzięki temu bardzo szybko dochodzi do ich uaktywnienia. Niemniej jednak pozostałą ilość można zamienić na dowolny słodzik.
  • Sól – smak i dodatkowa porcja minerałów (zwłaszcza jeśli używamy soli himalajskiej).
  • Zakwas – nie trzeba, ale warto dodać zakwas, bo nie dość, że ciasto wyrasta z jego dodatkiem jeszcze lepiej to nadaje on dodatkowego aromatu domowego pieczywa.

Bajgle

12 sztuk

Mąka pszenna960 g
Drożdże świeże50 g
Zakwas* opcjonalnie 100 g
Ciepła woda*580 g
Cukier1 łyżeczka
Erytrytol lub cukier60 g
Sól10 g

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, zalewamy ciepłą wodą (nie gorącą) i odstawiamy na 10 minut.

*Możemy dodać dojrzały zakwas, ale wtedy należy pamiętać aby do ciasta dodać mniej wody (-100 ml)!

Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na 12 kulek i odstawiamy je jeszcze na 20 minut. W międzyczasie nagrzewamy już piekarnik do 210 stopni i szeroki garnek z wodą.

Z kulek formujemy bajgle (robimy dziurkę i okręcamy ciasto wokół palców). Wkładamy je do gotującej się wody (maksymalnie 2 na raz) i gotujemy po 40 sekund z obu stron. Odstawiamy na kratkę.

A po chwili przekładamy na papier do pieczenia, posypujemy ulubionymi dodatkami i wstawiamy na 20 minut to pieczenia. Na koniec można podwyższyć temperaturę, aby się zarumieniły.