Bajgle
Bajgle R&D, czyli rozwój przepisu na bajgle – zdecydowanie jestem zadowolona z efektu! Przyjemne i miękkie wnętrze w delikatnej, chrupiącej skórce🙌🏼

Dzisiaj pokażę Wam zrobić domowe bajgle z podstawowych składników (bez lub z zakwasem). Jeśli nie straszna Wam mąka i drożdże to do dzieła!
Bajgle, chleb, pączki – co te produkty mają wspólnego? Każdy wydaje się naprawdę skomplikowany do wykonania w domu, ale tak wymaga podstawowych produktów i doświadczenia. Domowe bajgle smakują świeżo, są tańsze, no i dają wewnętrzne poczucie zadowolenia z wykonanej pracy oczywiście 😀

Bajgle to dosłownie parę składników:
- Ciepła woda – ale nie gorąca!
- Drożdże – rekomenduję te świeże. Moim zdaniem lepiej wyrasta po nich ciasto. Jeśli używacie również zakwasu to pamiętajcie by nie dodawać go od razu z wodą do drożdży, bo te zdominują wtedy bakterie z zakwasu.
- Mąka – używam mąki pszennej młyńskiej do wypiekania chleba i bajgli. Dzięki niej ciasto jest delikatne i łatwiejsze w obsłudze podczas przygotowywania.
- Cukier lub słodzik – zawsze dodaję na początku łyżeczkę cukru do drożdży, bo dzięki temu bardzo szybko dochodzi do ich uaktywnienia. Niemniej jednak pozostałą ilość można zamienić na dowolny słodzik.
- Sól – smak i dodatkowa porcja minerałów (zwłaszcza jeśli używamy soli himalajskiej).
- Zakwas – nie trzeba, ale warto dodać zakwas, bo nie dość, że ciasto wyrasta z jego dodatkiem jeszcze lepiej to nadaje on dodatkowego aromatu domowego pieczywa.

Bajgle
12 sztuk
Mąka pszenna | 960 g |
Drożdże świeże | 50 g |
Zakwas* | opcjonalnie 100 g |
Ciepła woda* | 580 g |
Cukier | 1 łyżeczka |
Erytrytol lub cukier | 60 g |
Sól | 10 g |
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, zalewamy ciepłą wodą (nie gorącą) i odstawiamy na 10 minut.
*Możemy dodać dojrzały zakwas, ale wtedy należy pamiętać aby do ciasta dodać mniej wody (-100 ml)!
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na 12 kulek i odstawiamy je jeszcze na 20 minut. W międzyczasie nagrzewamy już piekarnik do 210 stopni i szeroki garnek z wodą.
Z kulek formujemy bajgle (robimy dziurkę i okręcamy ciasto wokół palców). Wkładamy je do gotującej się wody (maksymalnie 2 na raz) i gotujemy po 40 sekund z obu stron. Odstawiamy na kratkę.
A po chwili przekładamy na papier do pieczenia, posypujemy ulubionymi dodatkami i wstawiamy na 20 minut to pieczenia. Na koniec można podwyższyć temperaturę, aby się zarumieniły.