Bananowo-orzechowe, orkiszowe muffinki

Bananowo-orzechowe, orkiszowe muffinki z dodatkiem czekolady
😻 Delikatne i wilgotne, idealne na śniadanie albo deser😋Szybkie do przygotowania, bo wystarczy zmiksować składniki i upiec🙌 A do tego całkowicie bez cukru i dodatkowego tłuszczu 💁‍ Musicie wypróbować!

Ten przepis powstał, bo pod koniec tygodnia wiedziałam już, że muszę zużyć przejrzałe banany #truestory Ponieważ ostatnio często w takich przypadkach robiłam mój sprawdzony chlebek bananowy (który jest moim ulubionym), postanowiłam coś zmienić i poeksperymentować z jedną z moich ulubionych kombinacji smakowych: masło orzechowe + banan.

Wyobraź sobie, że chlebek bananowy jest stuningowany o mąkę orkiszową i masło orzechowe. Naprawdę to co z tego wyszło, czyli babeczki bananowe z masłem orzechowym (bez cukru!) przypadły nam bardzo do smaku. Komu nie zdarza się, że ląduje z paroma czarnymi bananami pod koniec tygodnia niech pierwszy rzuci kamień!

Składniki, których potrzebujesz:

  • mąka orkiszowa – ale może być również owsiana lub zwykła pszenna tortowa;
  • proszek do pieczenia i soda oczyszczona;
  • szczypta soli;
  • DOJRZAŁE (lub przejrzałe;) ) banany – najlepiej z mnóstwem czarnym kropek na skórce!
  • opcjonalnie parę kropel aromatu waniliowego;
  • masło orzechowe – oczywiście 100% bez cukru i innych dziwnych dodatków;
  • mleko roślinne – sojowe, migdałowe lub jakiekolwiek inne;
  • łyżka octu;
  • opcjonalnie gorzka czekolada lub inne ulubione chrupiące dodatki 🙂

Bez cukru!

Jak widzicie na liście powyżej nie ma cukru! Dojrzałe banany mają w sobie wystarczająco dużą ilość słodyczy. Jeśli dla Ciebie to za mało (ok, rozumiem chociaż najpierw sprawdź tę opcję), dodaj parę łyżek cukru albo innego słodzika.

Przechowywanie babeczek

Przed jakimkolwiek zabezpieczeniem babeczek muszą być one całkowicie wystudzone. Można je przechowywać do 3 dni w temperaturze pokojowej (w woreczku albo pojemniku próżniowym) albo zamrozić nawet na parę miesięcy (po odmrożeniu w mikrofali smakują jak dopiero co wyjęte z piekarnika!).

Bananowo-orzechowe, orkiszowe muffinki

12 sztuk

Banany4 sztuki (należy zważyć po obraniu)
Mleko roślinne125 g
Ocet jabłkowy lub zwykły1 łyżka
Aromat waniliowyopcjonalnie parę kropel
Masło orzechowe80 g
Mąka orkiszowa (lub pszenna)125 g + 1/2 masy bananów
Proszek do pieczenia i
soda oczyszczona
po 1 łyżeczce
Sól1/2 łyżeczki
Czekolada80 g (opcjonalnie)

Banany obieramy i ważymy. Blendujemy z mlekiem, octem, aromatem i masłem na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy do foremki na muffinki wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut (do suchego patyczka).