Barszcz czerwony na zakwasie
Dla wielu barszcz czerwony to zupa wigilijna. U mnie co prawda nigdy nie gościła na stole świątecznych (team grzybowa). Poznałam ją w podstawówce, gdzie na wigilii klasowej ktoś zaserwował bardzo niedobrą (delikatnie mówiąc) wersję tej zupy. Przez co przez lata żyłam ze straszną świadomością, że nie cierpię barszczu. Pewnego dnia skusiłam się na jakimś weselu i… Okazało się, że kocham tę zupę! Zupełnie nie przypominała nieudanego incydentu z przeszłości. Teraz z przyjemnością raczę się tym buraczkowym wywarem, kiedy tylko jest do tego okazja.
Są dwa rodzaje barszczu czerwonego. Jedna opiera się na zupie z wcześniej przygotowanego zakwasu z buraków, a inna na gotowaniu świeżych buraków z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Po ugotowaniu wywar jest odcedzany i podawany w formie zupy lub w kubkach do picia.
Oczywiście najbardziej popularnym sposobem podania jest barszcz z uszkami. Uszka czyli specyficznie zawinięte pierożki są wypełnione grzybami.
Wskazówki:
- Aby barszcz nie stracił swojego pięknego, głębokiego koloru do gotującej się zupy należy dodać odrobinę (parę łyżek) octu. Najlepiej sprawdzi się jabłkowy.
- Dobry barszcz to kwaśny barszcz. Dlatego jeśli po spróbowaniu nie będzie miał odpowiedniego smaku, należy dodać więcej zakwasu, octu lub soku z cytryny.
- Jeśli barszcz nie ma głębokiego smaku, można do niego dodać czosnku lub więcej majeranku.
Zakwas
Buraki | 1000 g |
Czosnek | 3 ząbki |
Liść laurowy | 1 sztuka |
Pieprz | 2 ziarna |
Ziele angielskie | 3 ziarna |
Sól | 1 łyżka |
Woda filtrowana lub przegotowana | 750 ml |
Buraki obrać i pokroić. Zalać wodą. Dodać pozostałe składniki. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy zakwas zacznie się pienić należy go przecedzić. Odstawiamy do lodówki.
Barszcz czerwony na zakwasie – 4 porcje
Woda + zakwas | 1500 g + 1000 g |
Marchew | 2 sztuki |
Pietruszka | 1 sztuka |
Cebula | 1 sztuka |
Seler | 0.5 sztuki |
Czosnek | 1 ząbek |
Majeranek, pieprz, sól, ziele, liść | |
Oliwa | 10 g |
Buraki | 1 kg |
Grzyby suszone | 20 g |
Marchew, pietruszkę, czosnek i seler obrać i przekroić na pół. Zalać wodą. Dodać suszone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 45 minut. Wyjąć warzywa, a włożyć pokrojone w ćwiartki buraki. Gotować 50 minut. Wyjąć buraki. Dodać sól, pieprz, majeranek i zakwas. Gotować na bardzo małym ogniu 30 minut.
Uszka
Mąka pszenna | 360 g |
Sól | 1/3 łyżeczki |
Ciepła woda | 150 ml |
Olej kokosowy lub margaryna | 30 g |
Grzyby suszone | 20 g |
Grzyby świeże (pieczarki lub borowiki) | 120 g |
Cebula | 1 sztuka |
Sól i pieprz | do smaku |
Olej kokosowy lub margaryna | 10 g |
Bułka tarta | 10 g |
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Mąkę mieszamy z solą, ciepłą wodą i roztopionym oleje. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę zawinięte w folię spożywczą. Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy posiekane grzyby. Smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy i dodajemy bułkę tartą. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy okręgi jak na pierogi. Wykładamy odrobinę farszu i zawijamy uszka.