Bezglutenowe babeczki makowe

Wegańskie bezglutenowe babeczki makowe, które są moim ulubionym dodatkiem do śniadania i nie bez powodu! Są zrobione z mielonych migdałów, mąki gryczanej (ale można zastąpić dowolną mąką bezglutenową) oraz odrobiny maku…. MNIAM!

Bezglutenowe babeczki makowe

Bezglutenowe babeczki makowe

ok. 11 sztuk (1 ma 170 kcal, 2WW, 1WBT)

Składniki:

60 g oliwy lub oleju roślinnego (może być również kokosowy)
180 ml mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
parę łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny
80 g erytrytolu lub innego słodzika (można również posłodzić je syropem klonowym, ale wtedy kaloryczność znacznie wzrośnie)
50 g mielonych migdałów
250 g mąki bezglutenowej (ja użyłam gryczanej)
20 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Olej, mleko i ocet mieszamy dokładnie trzepaczką, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i wykładamy do foremki na babeczki. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.