Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Bezglutenowe ciasto czekoladowe wyrosło jak na drożdżach i jest taaakie delikatne!

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Składniki:

360 ml mleka sojowego
3 banany lub 3 jajka
150 g oliwy lub oleju roślinnego
120 g (lub więcej) erytrolu, cukru lub innego słodzika
400 g mąki bezglutenowej lub nie (ja użyłam po 100 g gryczanej, z amarantusa, z ciecierzycy i żytniej)
90 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 ml wrzątku

Wykonanie:

Blendujemy banany z mlekiem, oliwą i słodzikiem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i na końcu wrzątek. Mieszamy na gładką masę i wykładamy do foremki (26 cm średnicy). Pieczemy w 180 stopni ok. 35 minut (lub dłużej) do suchego patyczka.