Bezglutenowe drożdżowe faworki/poduszki

Bezglutenowe, drożdżowe faworki albo coś jakby podobnego. Nie jadłam takich głęboko-smażonych deserów z 10 lat, ale skoro cały czas nie mogę przytyć to się skuszę 😀 Tym bardziej, że bez glutenu i cukru!

Bezglutenowe drożdżowe faworki/poduszki

ok. 60 sztuk

Składniki:

500 g mąki bezglutenowej (ja użyłam mieszanki gryczanej, z ciecierzycy i amarantusa)
25 g babki płesznik
25 g świeżych drożdży
60 g erytrytolu lub cukru
250 ml ciepłego mleka sojowego
2 rozgniecione banany lub 2 porcje zamiennika jajek lub 4 żółtka
2 łyżki octu
70 g oliwy lub masła

1-1.5 l oleju rzepakowego do smażenia

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć ze słodzikiem do rozpuszczenia. Następnie dodajemy ciepłe mleko sojowe, babkę płesznik, 50 ml ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę (lub na noc).

Ciasto należy obrabiać szybko, bo będzie się kleić. Można delikatnie podsypywać mąką kukurydzianą. Delikatnie rozwałkować i wykroić paseczki.

Rozgrzewamy olej w głębokim patelni lub garnku do 165-170 stopni. Smażymy faworki po 30-45 sekund z obu stron. Odkładamy na papier ręcznikowy dla odsączenia z nadmiaru oleju.