Biscotti
Moje ulubione włoskie ciasteczka. Biscotti są idealne do kawy. Zazwyczaj można spotkać wersję z migdałami. Ich nazwa pochodzi od słowa biscotus, czyli podwójnie pieczone. Historia tych ciasteczek jest niesamowicie długa i już rzymskie legionu raczyły się tymi ciasteczkami, które nadają się do bardzo długiego przechowywania.
Zawsze intryguje mnie wizja takich potraw, które historia ludzkości zna już niemal od zarania dziejów.
Biscotti są dodatkowo bardzo elastyczne. Można do nich dodać swoje ulubione bakalie. Ja stawiam często na migdały i orzechy laskowe. Świetnie się też sprawdzają suszone owoce, jak żurawina, morele. Dodatkowego orzeźwienia dodaje również skórka pomarańczy.

Wskazówki:
- Do pokrojenia ciasta po pierwszym pieczeniu należy użyć noża do krojenia chleba.
- W zależności od preferencji można przygotować długie lub krótsze ciasteczka. Należy wtedy uformować odpowiednio spłaszczone wałeczki ciasta.
- Po wyjęciu z piekarnika po pierwszym pieczeniu należy pokroić ciasto po 5 minutach (maksymalnie 10 minutach). W przeciwnym razie ciasto będzie twarde i ciężkie do pokrojenia.
- Po drugim pieczeniu należy wysuszyć ciasteczka w temperaturze pokojowej rozłożone na kratce do pieczenia.
Biscotti
Migdały i orzechy laskowe | 100 g |
Mąka pszenna | 270 g |
Proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
Sól | 1/3 łyżeczki |
Cukier lub erytrytol | 60 g |
Oliwa | 15 g |
Mleko roślinne | 20 g |
Woda | 110 g |
Aromat migdałowy, waniliowy i cytrynowy | do smaku |
Piekarnik nastawiamy na maksymalną moc. Zmieszać dokładnie oliwę, mleko, wodę i aromaty. Następnie wsypujemy do miseczki mąkę, orzechy, proszek, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2-4 części (w zależności od tego jakiej wielkości ciasteczka chcemy uzyskać). Formujemy wałeczki i wykładamy na papier do pieczenia. Wstawiamy ciasteczka do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 25 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 5 minut do ostudzenia. Kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy kolejne 25 minut.