Bułeczki bananowe

Te kruche bułeczki bananowe są delikatne, ze złocistą skórką i wspaniałym smakiem chlebka bananowego dzięki cynamonowi, wanilii, orzechom pekan i karmelizowanymi bananami! 🤤

Jeśli bałeś się do tej pory spróbować zrobić chlebek bananowy, bo brzmiał zbyt wymyślnie lub zbyt skomplikowanie, ten przepis na bułeczki bananowe to idealny sposób na start. Nie uwierzysz, jakie to proste, dopóki tego nie wypróbujesz, a wtedy już przepadniesz! (Twoja rodzina/znajomi będą o nie prosić raz za razem! :D)

Ten przepis bazuje na tradycyjnym przepisie na angielskie scones, tylko udoskonalony i dostosowany do wegańskiej wersji. Są naturalnie słodkie, dzięki karmelizowanym bananom oraz z dodatkiem tłuszczu na bazie mleczka kokosowego. Są suuuper proste pomimo tego, że słowo karmelizowane też wiele osób przeraża.

Z wakacji na Teneryfie na pewno zapamiętam wystawki z piekarnio-cukierni, gdzie głównie można było zobaczyć masę słodkich bułeczek/ciastek na bazie ciasta francuskiego, ale również kruchego. Już wtedy wiedziałam, że po powrocie koniecznie muszę zrobić taką domową, zdrową wersję śniadaniową.

Bułeczki bananowe

ok. 12 kawałków

Banany2 sztuki
Erytrytol lub cukier20 g + 30 g
Cynamon1 łyżeczka
Mąka kukurydziana20 g
Mąka pszenna*ok. 680 g*
Proszek do pieczenia2 łyżeczki
Soda oczyszczona1/3 łyżeczki
Orzechy pekan40 g
Sól1/2 łyżeczki
Mleczko kokosowego1 puszka

*ilość mąki dostosowujemy do wagi bananów, wg wzoru: masa mąki = 400 g + masa bananów, dla przykładu jeśli masa bananów to 280 g, mąki dodajemy 680 g

Banany obieramy ze skórki, ważymy*, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z słodzikiem (20g), cynamonem i łyżką mleczka kokosowego. Karmelizujemy ok. 8-10 minut. Odstawiamy na ok. 15 minut do ostudzenia.

Następnie mieszamy sypkie składniki i dodajemy mleczko oraz banany. Zagniatamy ciasto ręką i wykładamy na papier do pieczenia. Kroimy najlepiej nożem do pizzy (można też uformować prostokąt i pokroić jak ciasto). Wkładamy do nagrzanego (220 stopni) piekarnika na 20 minut (lub do suchego patyczka).