Bułeczki cynamonowe znane jako cinnamon rolls lub kanelbulle to tradycyjne szwedzkie bułeczki z dodatkiem cynamonu. Są przygotowywane z ciasta drożdżowego lub na zakwasie. Nadzienie z kolei to połączenie cukru i cynamonu.
Zapach i smak tych bułeczek najlepiej smakuje podczas śniadania. Nic nie może się równać z podgrzanymi, ciepłymi bułeczkami cynamonowymi i kubkiem kakao.
Wszystkie cynamonowe wypieki smakują oczywiście wyjątkowo zwłaszcza w okresie świąt.
Wskazówki:
- Składniki na bułeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko roślinne można nawet delikatnie podgrzać. Aczkolwiek nie może być ono gorące.
- Olej kokosowy należy roztopić wcześniej.
- Najwygodniej jest najpierw połączyć wszystkie „mokre” składniki, a później dodać resztę. Dzięki temu ciasto będzie odpowiednio jednorodne.
- Ciasto przed rozwałkowaniem oraz po uformowaniu wałka należy schłodzić w lodówce. Dzięki temu będzie można je łatwo kroić, a po upieczeniu będzie miało przyjemniejszą strukturę.
Bułeczki cynamonowe – 12 sztuk
Mąka pszenna | 480 g |
Mleko roślinne | 160 g |
Olej kokosowy | 50 g |
Oliwa | 20 g |
Cukier lub erytrytol | 50 g |
Sól i aromat waniliowy | do smaku |
Zakwas | 200 g |
Nadzienie: | |
Cukier lub erytrytol | 100 g |
Mąka | 40 g |
Olej kokosowy | 20 g |
Cynamon | 2 łyżeczki |
Sól | szczypta |
Zakwas mieszamy dokładnie z ciepłym mlekiem, roztopionym olejem kokosowym, oliwą, cukrem i aromatem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mąkę, sól i zagniatamy. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia (co pół godziny rozciągamy i zagniatamy ciasto). Następnie wstawiamy na 2 godziny (lub na noc) do lodówki. Mieszamy składniki na nadzienie (olej kokosowy roztapiamy wcześniej). Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 50 cm x 30 cm. Rozsmarowujemy nadzienie. Zwijamy i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 15 minut. Kroimy bułeczki i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy przykryte ściereczką na 2 godziny. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut.