Bułeczki cynamonowe na zakwasie

Bułeczki cynamonowe znane jako cinnamon rolls lub kanelbulle to tradycyjne szwedzkie bułeczki z dodatkiem cynamonu. Są przygotowywane z ciasta drożdżowego lub na zakwasie. Nadzienie z kolei to połączenie cukru i cynamonu.

Zapach i smak tych bułeczek najlepiej smakuje podczas śniadania. Nic nie może się równać z podgrzanymi, ciepłymi bułeczkami cynamonowymi i kubkiem kakao.

Wszystkie cynamonowe wypieki smakują oczywiście wyjątkowo zwłaszcza w okresie świąt.

Wskazówki:

  • Składniki na bułeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko roślinne można nawet delikatnie podgrzać. Aczkolwiek nie może być ono gorące.
  • Olej kokosowy należy roztopić wcześniej.
  • Najwygodniej jest najpierw połączyć wszystkie „mokre” składniki, a później dodać resztę. Dzięki temu ciasto będzie odpowiednio jednorodne.
  • Ciasto przed rozwałkowaniem oraz po uformowaniu wałka należy schłodzić w lodówce. Dzięki temu będzie można je łatwo kroić, a po upieczeniu będzie miało przyjemniejszą strukturę.

Bułeczki cynamonowe – 12 sztuk

Mąka pszenna480 g
Mleko roślinne160 g
Olej kokosowy50 g
Oliwa20 g
Cukier lub erytrytol50 g
Sól i aromat waniliowydo smaku
Zakwas200 g
Nadzienie:
Cukier lub erytrytol100 g
Mąka 40 g
Olej kokosowy20 g
Cynamon2 łyżeczki
Sólszczypta

Zakwas mieszamy dokładnie z ciepłym mlekiem, roztopionym olejem kokosowym, oliwą, cukrem i aromatem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mąkę, sól i zagniatamy. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia (co pół godziny rozciągamy i zagniatamy ciasto). Następnie wstawiamy na 2 godziny (lub na noc) do lodówki. Mieszamy składniki na nadzienie (olej kokosowy roztapiamy wcześniej). Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 50 cm x 30 cm. Rozsmarowujemy nadzienie. Zwijamy i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 15 minut. Kroimy bułeczki i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy przykryte ściereczką na 2 godziny. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut.