Cynamonki

Bułeczki cynamonowe znane jako cynamonki, cinnamon rolls lub kanelbulle to tradycyjne szwedzkie bułeczki z dodatkiem cynamonu. Są przygotowywane z ciasta drożdżowego lub na zakwasie albo tak jak w moim przypadku trochę tego i trochę tego. Nadzienie z kolei to połączenie cukru i cynamonu.

Zapach i smak tych bułeczek najlepiej smakuje podczas śniadania. Nic nie może się równać z podgrzanymi, ciepłymi bułeczkami cynamonowymi i kubkiem kakao.

Wszystkie cynamonowe wypieki smakują oczywiście wyjątkowo zwłaszcza w okresie świąt.

cynamonki
cynamonki

Wskazówki:

  • Składniki na bułeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko roślinne można nawet delikatnie podgrzać. Aczkolwiek nie może być ono gorące.
  • Olej kokosowy należy roztopić wcześniej.
  • Najwygodniej jest najpierw połączyć wszystkie „mokre” składniki, a później dodać resztę. Dzięki temu ciasto będzie odpowiednio jednorodne.
  • Ciasto przed rozwałkowaniem oraz po uformowaniu wałka należy schłodzić w lodówce. Dzięki temu będzie można je łatwo kroić, a po upieczeniu będzie miało przyjemniejszą strukturę.

Bułeczki cynamonowe – 12 sztuk

Mąka pszenna513 g
Mleko roślinne237 g
Woda70 g
Drożdże świeże25 g
Olej kokosowy60 g
Cukier lub erytrytol60 g
Sól1/2 łyżeczki
Cynamon1 łyżeczka
Zakwas100 g
Nadzienie:
Cukier lub erytrytol60 g
Cynamon2 łyżki
Woda2 łyżki
Krem do podania:
Tofu naturalne180 g
Majonez roślinny20 g
Olej kokosowy57 g
Cukier puder60 g
Aromat waniliowyopcjonalnie
Sólszczypta

Drożdże mieszamy dokładnie z ciepłym mlekiem, wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy zakwas i roztopiony olejem kokosowym. Mieszamy i dodajemy mąkę, sól, cynamon. Ciasto dokładnie zagniatamy parę minut. Jeśli zbyt się lepi to dodajemy więcej mąki.

Odstawiamy na maksymalnie 5 godziny do wyrośnięcia (co pół godziny rozciągamy i zagniatamy ciasto). Jeśli podczas któregoś razu zauważymy, że ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość to kończymy ten proces i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60 cm x 30 cm. Rozsmarowujemy nadzienie. Zwijamy i kroimy na 12 części, które odstawiamy na papier do pieczenia na 30 minut.

cynamonki

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg). Przed pieczeniem smarujemy mlekiem roślinnym i pieczemy ok. 25-30 minut.

W tym czasie możemy zblendować składniki na krem. Po ostudzeniu wykładamy na wierzch krem.