Cynamonki
Bułeczki cynamonowe znane jako cynamonki, cinnamon rolls lub kanelbulle to tradycyjne szwedzkie bułeczki z dodatkiem cynamonu. Są przygotowywane z ciasta drożdżowego lub na zakwasie albo tak jak w moim przypadku trochę tego i trochę tego. Nadzienie z kolei to połączenie cukru i cynamonu.
Zapach i smak tych bułeczek najlepiej smakuje podczas śniadania. Nic nie może się równać z podgrzanymi, ciepłymi bułeczkami cynamonowymi i kubkiem kakao.
Wszystkie cynamonowe wypieki smakują oczywiście wyjątkowo zwłaszcza w okresie świąt.

Wskazówki:
- Składniki na bułeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko roślinne można nawet delikatnie podgrzać. Aczkolwiek nie może być ono gorące.
- Olej kokosowy należy roztopić wcześniej.
- Najwygodniej jest najpierw połączyć wszystkie „mokre” składniki, a później dodać resztę. Dzięki temu ciasto będzie odpowiednio jednorodne.
- Ciasto przed rozwałkowaniem oraz po uformowaniu wałka należy schłodzić w lodówce. Dzięki temu będzie można je łatwo kroić, a po upieczeniu będzie miało przyjemniejszą strukturę.
Bułeczki cynamonowe – 12 sztuk
Mąka pszenna | 513 g |
Mleko roślinne | 237 g |
Woda | 70 g |
Drożdże świeże | 25 g |
Olej kokosowy | 60 g |
Cukier lub erytrytol | 60 g |
Sól | 1/2 łyżeczki |
Cynamon | 1 łyżeczka |
Zakwas | 100 g |
Nadzienie: | |
Cukier lub erytrytol | 60 g |
Cynamon | 2 łyżki |
Woda | 2 łyżki |
Krem do podania: | |
Tofu naturalne | 180 g |
Majonez roślinny | 20 g |
Olej kokosowy | 57 g |
Cukier puder | 60 g |
Aromat waniliowy | opcjonalnie |
Sól | szczypta |
Drożdże mieszamy dokładnie z ciepłym mlekiem, wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy zakwas i roztopiony olejem kokosowym. Mieszamy i dodajemy mąkę, sól, cynamon. Ciasto dokładnie zagniatamy parę minut. Jeśli zbyt się lepi to dodajemy więcej mąki.
Odstawiamy na maksymalnie 5 godziny do wyrośnięcia (co pół godziny rozciągamy i zagniatamy ciasto). Jeśli podczas któregoś razu zauważymy, że ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość to kończymy ten proces i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 60 cm x 30 cm. Rozsmarowujemy nadzienie. Zwijamy i kroimy na 12 części, które odstawiamy na papier do pieczenia na 30 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (termoobieg). Przed pieczeniem smarujemy mlekiem roślinnym i pieczemy ok. 25-30 minut.
W tym czasie możemy zblendować składniki na krem. Po ostudzeniu wykładamy na wierzch krem.