Bułeczki drożdżowe a la pizza

Bułeczki drożdżowe a la pizza 🔥 są łatwe, pyszne i nie może ich zabraknąć w Waszym menu 😉 i ostrzegam, że znikają w oka mgnieniu😀🥰👍

Bułeczki drożdżowe a la pizza

3 duże bułeczki (1 ma ok. 480 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+ 1 godzina na gotowanie i wyrośnięcie ciasta)

koszt: ok. 1.80 zł za 1 bułeczkę

Składniki:

150 g mąki pszennej
90 g wody
12 g drożdży
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
farsz: 
ok. 150 g ugotowanej soczewicy zielonej
150 g przecieru pomidorowego
55 g nerkowców
20 g mąki pszennej
25 g oliwy
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżka oregano i bazylii
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą część składników na ciasto, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Składniki na farsz zagotowujemy w rondelku i gotujemy do zagęszczenia. Ciasto dzielimy na 3 część.

Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wykładamy farsz, rozsmarowujemy i zawijamy.

Odstawiamy na papier do pieczenia na jeszcze 20 minut, a następnie pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut.

Yeast rolls a la pizza

Ingredients:

150 g wheat flour 
90 g water 
12 g yeast
1 tablespoon of oil
1 teaspoon of sugar
pinch of salt
stuffing:
approx. 150 g cooked green lentils 
150 g tomato puree 
55 g cashews
20 g wheat flour
25 g olive oil 1 tsp chia seeds
1 tablespoon of oregano and basil
1 tablespoon of inactive yeast flakes (optional)
pepper and salt to taste

Instructions: 

Mix yeast with water, sugar and a spoonful of flour. Let it stand for 10 minutes.

After that, add the rest of the ingredients for the dough, knead and leave to rise for an hour.

Boil the ingredients for the stuffing in a saucepan and cook until water evaporates. Divide the dough into 3 parts.

Roll out each one in a rectangular shape. Put out the stuffing, spread it and wrap.

Let it stand on baking paper for another 20 minutes, and then bake at 220 Celsius degrees for about 20 minutes.