Bułeczki karmelowe z orzechami pekan

Wegańskie bułeczki karmelowe z orzechami pekan to śniadanie, dla którego warto się przebudzić z samego rana😊 Są drożdżowe, puszyste i podane z sosem karmelowym oraz chrupiącymi orzechami. To proste, ale bardzo efektowne śniadanie😁

Bułeczki karmelowe z orzechami pekan

Bułeczki karmelowe z orzechami pekan

1 porcja (ok. 650 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut + 45 minut pieczenia

koszt: ok. 2.10 zł

Składniki:

100 g mąki pszennej
60 g mleka roślinnego
15 g świeżych drożdży
10 g oleju kokosowego
20 g erytrytolu lub cukru
szczypta soli
polewa:
10 g oleju kokosowego
10 g jogurtu roślinnego
10 g erytrytolu lub cukru
1/3 łyżeczka cynamonu
garść orzechów pekan

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z ciepłym (ale nie gorącym mlekiem roślinnym) do rozpuszczenia.

W rondelku delikatnie podgrzewamy olej kokosowy ze słodzikiem i solą (do rozpuszczenia).

Do rozczynu dodajemy mąkę i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy sos karmelowy i dalej zagniatamy (jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy więcej mąki, a jeśli zbyt suche mleko).

Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki i odstawiamy jeszcze na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni.

Pieczemy ok. 45 minut (lub krócej w zależności od wielkości bułeczek). W międzyczasie przygotowujemy składniki na sos.

Wszystko podgrzewamy w rondelku, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

Bułeczki podajemy polane sosem i posypane orzechami pekan.

Caramel buns with pecans

1 serving (approx. 650 kcal)

time of preparation: 30 minutes + 45 minutes of baking

Ingredients:

100 g wheat flour
60 g plantbased milk
15 g fresh yeast
10 g coconut oil
20 g erythritol or sugar
pinch of salt
icing:
10 g coconut oil
10 g plantbased yogurt
10 g erythritol or sugar
1/3 teaspoon of cinnamon
a handful of pecans

Instructions:

Mix the yeast with warm (but not hot plantbased milk) until dissolved. In a saucepan, gently heat the coconut oil with the sweetener and salt (until dissolved).

Add the flour to the leaven and start kneading the dough. Add the caramel sauce and keep kneading (if the dough is too sticky, add more flour, and if it is too dry, add milk).

Let it rise for an hour. After this time, form buns and leave it aside until the oven heats up to 180 degrees Celsius.

Bake for about 45 minutes (or shorter depending on the size of the buns). In the meantime, prepare the ingredients for the sauce.

Heat everything up in a saucepan, then let it cool down. Serve the rolls covered with sauce and sprinkled with pecans.