Burgery dla leniwych – czyli gulasz z soczewicą
Check this out 🌶 Burgery dla leniwych, czyli domowe bułeczki z gulaszem z soczewicą! Taki sycący gulasz z soczewicą można podać również z tortillą lub pitą <3
Od zawsze byłam wielką fanką burgerów, chociaż nigdy nie potrafiłam się nimi dobrze najeść. Często przygotowanie dobrego, sycącego burgera roślinnego (jeśli nie używamy gotowca) wymaga trochę pracy. A że nie zawsze chce mi się blendować i formować idealne kotleciki, albo co gorsze martwić się czy wszystko będzie się trzymać razem, takie burgery dla leniwych są moim zdaniem super opcją!

Burgery dla leniwych – czyli gulasz z soczewicą
4 burgery
Bułki: | |
Drożdże świeże | 6 g |
Cukier | 8 g |
Mleko roślinne | 40 g |
Woda | 15 g |
Mąka pszenna | 90 g |
Olej kokosowy lub margaryna | 10 g |
Opcjonalnie zakwas | 20 g* |
Farsz: | |
Soczewica | 130 g |
Olej | 1 łyżeczka |
Czosnek | 4 ząbki |
Cebula, papryka, cukinia, marchew | po 1 sztuce |
Papryka słodka | 2 łyżeczki |
Chili, kminek, czosnek | po 1/3 łyżeczki |
Tymianek, oregano | po 1/2 łyżeczki |
Sos sojowy | 20 g |
Przecier pomidorowy | 80 g |
Ketchup | 60 g |
Syrop klonowy | 1 łyżeczka |
Sól | do smaku |
Natka pietruszki, czerwona cebula | do podana |
*jeśli dodajemy zakwas to należy odjąć z przepisu 10 g mąki i 5 ml wody
Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dolewamy wody, mąkę i olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie (dodając ewentualnie mąkę) formujemy 4 bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na 30 minut (na czas nagrzewania piekarnika do 190 stopni). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wodą lub mlekiem roślinnym. Pieczemy ok. 20 minut.
Soczewicę zalewamy połową litra wody, solimy i gotujemy ok. 10 minut. Na oleju podsmażamy chwilę czosnek. Dodajemy cebulę, paprykę i smażymy do zeszklenia (ok. 5 minut). Dodajemy startą marchew, cukinię, przyprawy smażymy jeszcze 10 minut. Dodajemy soczewicę, pozostałe składniki i gotowe.
Farsz podajemy na bułeczkach z natką pietruszki i czerwoną cebulą.