Burgery dla leniwych – czyli gulasz z soczewicą

Check this out 🌶 Burgery dla leniwych, czyli domowe bułeczki z gulaszem z soczewicą! Taki sycący gulasz z soczewicą można podać również z tortillą lub pitą <3

Od zawsze byłam wielką fanką burgerów, chociaż nigdy nie potrafiłam się nimi dobrze najeść. Często przygotowanie dobrego, sycącego burgera roślinnego (jeśli nie używamy gotowca) wymaga trochę pracy. A że nie zawsze chce mi się blendować i formować idealne kotleciki, albo co gorsze martwić się czy wszystko będzie się trzymać razem, takie burgery dla leniwych są moim zdaniem super opcją!

Burgery dla leniwych – czyli gulasz z soczewicą

4 burgery

Bułki:
Drożdże świeże6 g
Cukier8 g
Mleko roślinne40 g
Woda15 g
Mąka pszenna90 g
Olej kokosowy lub margaryna10 g
Opcjonalnie zakwas 20 g*
Farsz:
Soczewica130 g
Olej1 łyżeczka
Czosnek4 ząbki
Cebula, papryka, cukinia, marchewpo 1 sztuce
Papryka słodka2 łyżeczki
Chili, kminek, czosnekpo 1/3 łyżeczki
Tymianek, oreganopo 1/2 łyżeczki
Sos sojowy20 g
Przecier pomidorowy80 g
Ketchup60 g
Syrop klonowy1 łyżeczka
Sóldo smaku
Natka pietruszki, czerwona cebulado podana

*jeśli dodajemy zakwas to należy odjąć z przepisu 10 g mąki i 5 ml wody

Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dolewamy wody, mąkę i olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie (dodając ewentualnie mąkę) formujemy 4 bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na 30 minut (na czas nagrzewania piekarnika do 190 stopni). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wodą lub mlekiem roślinnym. Pieczemy ok. 20 minut.

Soczewicę zalewamy połową litra wody, solimy i gotujemy ok. 10 minut. Na oleju podsmażamy chwilę czosnek. Dodajemy cebulę, paprykę i smażymy do zeszklenia (ok. 5 minut). Dodajemy startą marchew, cukinię, przyprawy smażymy jeszcze 10 minut. Dodajemy soczewicę, pozostałe składniki i gotowe.

Farsz podajemy na bułeczkach z natką pietruszki i czerwoną cebulą.