Burgery

Bezdyskusyjnie flagowe danie Ameryki. Czy jest coś bardziej amerykańskiego niż burgery? Nie sądzę! Widok burgera, frytek i coli to praktycznie symbol jedzenia typu fast food. I chociaż dla większości osób jest to synonim niezdrowego posiłku, to przecież wcale tak nie musi być. Burgery to kanapki jak każde inne. Przy odrobinie wysiłku, mogą być tak samo zdrowe i pożywne jak inne dania w naszej diecie.

burger

3 kroki do dobrego burgera

1. Zacznijmy od tego, że podstawą burgera zawsze będzie dobrej jakości „kotlet„. Ja sięgam zazwyczaj po wegańską alternatywę mięsa mielonego. Aczkolwiek każdy oczywiście wybiera to co lubi i chce jeść. Niemniej jednak wybór tego składnika jest kluczowy, bo to on nadaje całości smaku.

2. Druga i równie istotna jak dla mnie kwestia to pieczywo. Objętościowo to kwintesencja burgera, więc warto się postarać o dobre bułki. Ja przygotowuję domowe bułeczki na zakwasie. Nie polecam paczkowanych bułek do burgerów. Mają one zarówno słaby skład jak i smak. Dobra buła naprawdę robi różnicę.

3. Dodatki powodują, że zwykłego burgera możemy zmienić w ciekawe i zaskakujące nieraz danie. Warto czasem poeksperymentować i przełamać smaki. Polecam sosy na bazie truskawek lub wiśni. W połączeniu na przykład z chili dają bardzo ciekawą kompozycję. Dodatek świeżych, chrupiących warzyw dodaje dodatkowych tekstur. Dzięki temu burger jest „ciekawszy”.

Bułki na burgery (4 sztuki)

Mąka pszenna260 g
Oliwa16 g
Mleko roślinne98 g
Cukier12 g
Sól1/2 łyżeczki
Drożdże (suche)1/2 łyżeczki
Dojrzały zakwas140 g

Z samego rana mieszamy roztopiony olej z oliwą, mlekiem, cukrem i zakwasem. Po chwili dodajemy mąkę, sól i zagniatamy ciasto (najlepiej około 10 minut). Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozciągamy ciasto i zagniatamy, odstawiamy na kolejne 30 minut. Powtarzamy to samo i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie formujemy 4 kuleczki, które odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie dociskamy dłonią. Odstawiamy na 2.5 godziny do wyrośnięcia. Pod koniec nastawiamy piekarnik na 230 stopni. Smarujemy bułeczki mlekiem roślinnym i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

Burgery z boczniaków

Boczniaki250 g
Słonecznik37 g
Mąka pszenna32 g
Cebula1 sztuka
Bułka tarta16 g
Przyprawa do mięsa 2 łyżeczki
Oliwa9 g

Boczniaki i cebulę podsmażamy do całkowitego odparowania wody. Blendujemy z dodatkiem słonecznika. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy burgery lub pulpety. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie przekładamy na drugą stronę.

Mój sposób na burgery

Podstawowe dodatki do moich burgerów to:

  • ketchup i wegański majonez (po ok. 6 g na 1 burgera)
  • czerwona cebulka
  • sałata
  • pomidor

Opcjonalnie:

  • świeży ogórek
  • piklowane warzywa
  • sos BBQ
  • sos truskawkowy na ostro
  • sałatka colesław
  • nachosy
  • wegański ser