Carbonara z bobem
Za sprawą Chiliczosnekioliwa zrobiłam carbonarę z bobem w wersji wegańskiej! Carbonara z bobem to bardzo szybki obiad, który jest świetną opcją na zbilansowany posiłek 🙂
Tradycyjna carbonara jest zrobiona z jajek, boczku lub pancetty i sera (bomba cholesterolowa!). Więc w zasadzie jest to najmniej wegańskie danie, jakie może być… dlatego tak fajnie jest kiedy można takie danie zweganizować i uczynić zdrowszym! Nie tylko mam sposób na uzyskanie kremowego sosu, ale również przemycenie sezonowych warzyw. Tak lubię najbardziej!
Jeśli chodzi o boczek, to jest on jednym z ciekawszych dodatków do tego dania, bo nie tylko stanowi fajny, „ciągnący” się w ustach składnik, ale jest źródłem smaku umami. Świetną wegańską alternatywą dla niego są suszone pomidory!
Jeśli chodzi o sos to aby był odpowiednio kremowy i bogaty w smaku warto dobrze zeszklić cebulę, czosnek i zalać miksturką z mąki i mleka roślinnego (którą można zastąpić gotową wegańską śmietanką). Jeśli mamy dostęp do czarnej soli to również super opcja na dodatek jajecznego smaku.
Makaron oczywiście spaghetti i pełnoziarnisty, który gotuje się szybko i idealnie sprawdza się w połączeniu z kremowym sosem.
Rezultat? 20-minutowa, łatwa wegańska carbonara z najwspanialszym, kremowym makaronem i kęskami pomidorów suszonych! A do tego orzeźwiający, sezonowy bób.
Idealny sposób na zapracowany tydzień. Obiad zrobiony z podstawowych składników, które prawdopodobnie masz już w spiżarce.

Carbonara z bobem
4 porcje
1 porcja ma ok. 495 kcal, 7.4WW, 1.7WBT
Makaron spaghetti (pełnoziarnisty) | 400 g |
Bób (ugotowany i obrany) | ok. 230 g |
Cebula | 1 sztuka |
Czosnek | 3 ząbki |
Olej | 10 g |
Pomidory suszone | ok. 50 g |
Sos sojowy | 20 g |
Mąka pszenna | 30 g |
Mleko roślinne | 120 g |
Sól i pieprz, płatki drożdżowe | do smaku |
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju (może być z zalewy z pomidorów) podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia.
Dodajemy posiekane pomidory. W miseczce mieszamy trzepaczką mąkę, mleko i sos sojowy. Dodajemy sos na patelnię i mieszamy. Dodajemy tyle wody ile potrzeba, ,aby uzyskać dobrą konsystencję. Doprawiamy i mieszamy z makaronem.