Carbonara z bobem

Za sprawą Chiliczosnekioliwa zrobiłam carbonarę z bobem w wersji wegańskiej! Carbonara z bobem to bardzo szybki obiad, który jest świetną opcją na zbilansowany posiłek 🙂

Tradycyjna carbonara jest zrobiona z jajek, boczku lub pancetty i sera (bomba cholesterolowa!). Więc w zasadzie jest to najmniej wegańskie danie, jakie może być… dlatego tak fajnie jest kiedy można takie danie zweganizować i uczynić zdrowszym! Nie tylko mam sposób na uzyskanie kremowego sosu, ale również przemycenie sezonowych warzyw. Tak lubię najbardziej!

Jeśli chodzi o boczek, to jest on jednym z ciekawszych dodatków do tego dania, bo nie tylko stanowi fajny, „ciągnący” się w ustach składnik, ale jest źródłem smaku umami. Świetną wegańską alternatywą dla niego są suszone pomidory!

Jeśli chodzi o sos to aby był odpowiednio kremowy i bogaty w smaku warto dobrze zeszklić cebulę, czosnek i zalać miksturką z mąki i mleka roślinnego (którą można zastąpić gotową wegańską śmietanką). Jeśli mamy dostęp do czarnej soli to również super opcja na dodatek jajecznego smaku.

Makaron oczywiście spaghetti i pełnoziarnisty, który gotuje się szybko i idealnie sprawdza się w połączeniu z kremowym sosem.

Rezultat? 20-minutowa, łatwa wegańska carbonara z najwspanialszym, kremowym makaronem i kęskami pomidorów suszonych! A do tego orzeźwiający, sezonowy bób.

Idealny sposób na zapracowany tydzień. Obiad zrobiony z podstawowych składników, które prawdopodobnie masz już w spiżarce.

Carbonara z bobem

4 porcje

1 porcja ma ok. 495 kcal, 7.4WW, 1.7WBT

Makaron spaghetti (pełnoziarnisty)400 g
Bób (ugotowany i obrany)ok. 230 g
Cebula1 sztuka
Czosnek3 ząbki
Olej10 g
Pomidory suszoneok. 50 g
Sos sojowy20 g
Mąka pszenna30 g
Mleko roślinne120 g
Sól i pieprz, płatki drożdżowedo smaku

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oleju (może być z zalewy z pomidorów) podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia.

Dodajemy posiekane pomidory. W miseczce mieszamy trzepaczką mąkę, mleko i sos sojowy. Dodajemy sos na patelnię i mieszamy. Dodajemy tyle wody ile potrzeba, ,aby uzyskać dobrą konsystencję. Doprawiamy i mieszamy z makaronem.