Chaczapuri z hummusem i sosem paprykowym

Dzisiaj trochę wegańskiej wariacji na temat kuchni gruzińskiej, czyli wspaniałego wypieku drożdżowego z hummusem i aromatycznym paprykowym sosem👌! Musicie spróbować 😍

Chaczapuri z hummusem i sosem paprykowym

Chaczapuri z hummusem i sosem paprykowym

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+ 10 minut pieczenia)

koszt: ok. 2.90 zł za porcję

Składniki:

225 g mąki pszennej
1/2 opakowania suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
90 ml ciepłego mleka
45 ml wody
15 g jogurtu roślinnego
10 g oleju roślinnego
farsz:
90 g ulubionego hummusu
10 g mąki z ciecierzycy
20 ml mleka roślinnego
1 łyżeczka bazylii
szczypiorek
sos paprykowy:
parę plastrów marynowanej papryki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
chili wg uznania
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodajemy mleko, wodę i jogurt. Ciasto zaczynamy wyrabiać, a po chwili dodajemy również olej i zagniatamy (jak na pizzę).

Jeśli ciasto zbytnio się klei dodajemy więcej mąki, a jeśli jest zbyt suche wodę. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie mieszamy składniki na farsz oraz oddzielnie blendujemy składniki na sos paprykowy.

Ciasto dzielimy na 2 części i obie rozwałkowujemy na kształt kwadratu. Wykładamy farsz jak na pizzę zostawiając czyste ranty, a następnie brzegi ciasta zawijamy do środka, a ich końce sklejamy, tworząc łódeczki.

Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (250 stopni, najlepiej na rozgrzanym kamieniu) ok. 10 minut. Podajemy ze szczypiorkiem i sosem.

Khachapuri with hummus and paprika sauce

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+ 10 minutes of baking)

Ingredients:

225 g wheat flour
1/2 packet of dry yeast
1 teaspoon of sugar
pinch of salt
90 ml warm plantbased milk
45 ml water
15 g plantbased yogurt
10 g of vegetable oil
stuffing:
90 g of your favorite hummus
10 g chickpea flour
20 ml of plantbased milk
1 teaspoon basil
chives
pepper sauce:
a few slices of marinated pepper
1 clove of garlic
2 tablespoons of oil
chili as desired
salt and pepper to taste

Instructions:

Mix the flour with yeast, sugar and salt. Then add milk, water and yogurt. Knead the dough, and after a while add oil and knead (as for a pizza).

If the dough sticks too much, add more flour, and if its too dry add the water. Let it stand for about 1 hour to rise. In the meantime, mix the ingredients for the stuffing and blend the ingredients separately for the paprika sauce.

Divide the dough into 2 parts and roll out both into a square. Put the stuffing as for a pizza, leaving clean edges, then wrap the edges of the dough inside and glue their ends, creating boats.

Bake in a preheated oven (250 Celsius degrees, preferably on hot stone) for about 10 minutes. Serve with chives and sauce.