Chili con (sin) carne
Jeszcze do niedawna byłam przekonana, że to danie kuchni meksykańskiej. A tu niespodzianka, bo to amerykańska (a dokładniej teksańska) potrawa. Można powszechnie dostać ją również w Meksyku, ale bardziej z powodów upodobania turystów niż pochodzenia. Chili con carne można nazwać gulaszem lub potrawką, która głównie składa się z mięsa, mixu papryczek chili, cebuli, czosnku. Często dodaje się jeszcze strączki (najczęściej czerwoną fasolę) i inne warzywa. Podanie zależy od upodobań. Aczkolwiek najczęściej jest to ryż, makaron lub placki tortilli.
Ponieważ jest to danie już tak bardzo popularne w Stanach, powstało wiele jego wariacji. Jak chociażby hot dogi czy spaghetti z chili con carne jak i różne wersje z dodatkiem czekolady albo whiskey.
Jest to potrawa, którą łatwo można zweganizować stosując roślinne alternatywy mięsa lub po prostu pomijając mięso w przepicie i uzupełniając dodatkową porcją strączków. Jest ono wtedy często nazywane chili sin carne.
Wskazówki:
- w tym daniu nie używamy papryki chili w proszku! Cała tajemnica i smak (jak nazwa wskazuje) opiera się na aromacie świeżych papryczek chili. Najlepiej gdy mamy dostęp do jej różnych odmian, które można tutaj ze sobą połączyć. Jest to danie z założenia na ostro. Raczej odrazam je więc wielbicielom łagodnych smaków.
- Zamiast bulionu można dodać do sosu wino lub piwo.
- Jeśli lubimy ekstrawaganckie smaki to można dodać dobrej jakości czekoladę lub kawę.
- Chili con carne dobrze się mrozi. Można więc je przygotować w większej ilości na czarną godzinę.
Chili con carne w roślinnej wersji
Wegańskie mięso (opcjonalnie) | 1 op |
Olej kokosowy lub margaryna | 25 g |
Olej roślinny | 25 g |
Cebula | 2 sztuki |
Czosnek | 3 ząbki |
Bulion | 125 ml |
Chili papryczka (2 rodzaje) | wg uznania |
Kminem, oregano, sól | do smaku |
Papryka | 1 sztuka |
Pomidory z puszki | 1 opakowanie |
Cukier | 10 g |
Fasoli z puszki | 1 opakowanie |
Ryż do podania | 100 g (suchy) |
Jogurt roślinny | 120 g |
Najlepiej zacząć od podsmażenia mięsa. Następnie zdejmujemy je z patelni i odkładamy na czas dalszego przygotowania. Dodajemy na patelnię tłuszcz i smażymy cebulę, paprykę i czosnek (drobno posiekane) do zeszklenia. Zalewamy bulionem i dodajemy papryczki, kminek, sól, pomidory, cukier i gotujemy 10 minut. Dodajemy fasolę, mięso, mieszamy i podajemy z jogurtem i ugotowanym ryżem.