Chleb z orzechami włoskimi i makiem
Chleb z orzechami włoskimi i makiem – za taki chlebek wszyscy będą wdzięczni! Częstujcie się!

Do takiego chleba nie potrzeba wiele. Wystarczy polać oliwą i zajadać 🙂
Chleb z orzechami włoskimi i makiem
Składniki:
szklanka orzechów włoskich
łyżka cukru
łyżka oleju
łyżka sezamu
2 łyżki maku
50 g mąki pełnoziarnistej
275 g mąki pszennej (młyńskiej)
255 g wody
6 g soli
65 g dojrzałego zakwasu
10 g świeżych drożdży
Wykonanie:
Jeśli nie masz wprawy w przygotowywaniu chleba, proszę zajrzyj tutaj!
Kandyzowane orzechy:Orzechy zalewamy wodą i gotujemy 5 minut. Odcedzamy i przenosimy na patelnię z cukrem i olejem. Podsmażamy do zarumienienia. Na koniec dodajemy sezam, mak i odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę i wodę mieszamy i odstawiamy na godzinę (autoliza).
Dodajemy zakwas, drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy sól, wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut. Składamy ciasto i odstawiamy na kolejne 20 minut.
Laminacja (rozkładamy ciasto na stolnicy ja cienką warstwę na którą wykładamy orzechy). Zawijamy, przekładamy z powrotem do miski i odstawiamy. Co 30 minut składamy ciasto, a po 2 razie odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wyrabiamy ciasto na stolnicy i odstawiamy w postaci kulki na 5 minut. Po tym formujemy bochenek, przekładamy do koszyczka i wkładamy do lodówki na godzinę lub na noc.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika z brytfanną (250C) i pieczemy 20 minut pod przykryciem, a następnie w 220C bez przez kolejne 20 minut.