Chlebek bananowy
Chlebek bananowy nie należy do kanonu tradycyjnych polskich wypieków. Szarlotka z jabłkami, ciasta z truskawkami, śliwkami, rabarbarem jak najbardziej, ale o bananowym w dzieciństwie nawet nie słyszałam. Kiedy pierwszy raz upiekłam ciasto bananowe z przepisu Jadłonomii, a później jeszcze ciasto pomidorowe to doznałam niemal objawienia smakowego 😀 Jego zapach podczas pieczenia, wilgotny środek, szczęście podczas konsumowania, kiedy masz na talerzu gruby kawałek… Mój pierwszy chlebek bananowy upiekłam kilka dobrych lat temu, ale od tego czasu zmieniłam też znacznie przepis, dostosowałam do swoich potrzeb i upodobań. W niedzielę upiekłam go znów z dodatkiem jogurtu kokosowego i kawałkami czekolady.

Chlebek bananowy jest popularny w internecie od około 10 lat i od tamtej pory jestem pewna, że codziennie pieką go tysiące osób.
Bo jest to ciasto, które posmakuje każdemu i kropka. Wystarczy wszystko wrzucić do miski, dostosować ilość cukru i bananów.
A do tego można do niego wrzucić to co lubicie najbardziej: czekoladę, ulubione orzechy, suszone owoce, a może przemycić też jakieś warzywa (chlebek bananowy z cukinią).
Chlebek bananowy
Banany | 3-4 sztuki (należy zważyć po obraniu) |
Aromat waniliowy | opcjonalnie |
Cukier lub słodzik | 30 g (mniej lub więcej w zależności od upodobań) |
Olej roślinny | 20 g |
Mąka pszenna (tortowa) | ok. 250 g (należy odważyć 70% masy bananów) |
Soda oczyszczona | 1 łyżeczka |
Sól | 1/3 łyżeczki |
Cynamon | 1 łyżeczka |
Czekolada, orzechy, rodzynki | opcjonalne dodatki |
opcjonalnie można też dodać zakwas |
Banany po obraniu należy zważyć. Blendujemy na gładką masę i mieszamy z aromatem, cukrem i olejem. Następnie dodajemy pozostałe składniki (ilość mąki dostosowujemy do masy bananów, na przykład jeśli bananów było 350 g to mąki odważamy 250 g) i dokładnie mieszamy. Wykładamy do foremki (keksówki o długości ok. 18 cm). Pieczemy w funkcji góra/dół w 180 stopniach przez ok. 60-70 minut (do suchego patyczka).