Chlebek bananowy

Jeśli zrobiliście za duże zapasy bananów i nie wiecie co zrobić z tymi najlepszymi (czytaj czarnymi😂) proponuję chlebek bananowy – jest pyszny, wilgotny, naturalnie słodki, z orzechami i kokosem! Świetne śniadanie i deser!😉🍌

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

1 porcja (ok. 540 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+45 minut pieczenia)

koszt: ok. 3.50 zł

Składniki:

80 g najlepiej „przejrzałego” banana (resztę można dorzucić do koktajlu)
50 g mąki pszennej
40 g jogurtu
20 ml mleka roślinnego (najlepiej ryżowego albo sojowego)
15 g wiórków kokosowych
15 g orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
10 g mąki z ciecierzycy
1 łyżka erytrytolu lub innego słodzika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Banana blendujemy z jogurtem i mlekiem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. Przenosimy masę do foremki i pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach.

Banana bread

1 serving (540 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+45 minutes of baking)

Ingredients:

80 g of the best „overripe” banana (the rest can be added to the cocktail)
50 g wheat flour
40 g plantbased yogurt
20 ml plantbased milk (preferably rice or soy)
15 g coconut
15 g walnuts (or other favorites)
10 g chickpea flour
1 tablespoon of erythritol or other sweetener
1/2 teaspoon baking powder
1/3 teaspoon baking soda

Instructions:

Blend the banana with yogurt and milk. Then add the remaining ingredients, mix thoroughly and set aside for 15 minutes. Transfer the mass to the mold and bake for 45-50 minutes at 180 Celsius degrees.