Chrupiące ziemniaczki z piekarnika
CHRUPIĄCE ZIEMNIACZKI! 🤩 Nie tylko na obiad, ale także na cudownie satysfakcjonującą kolację! 🎊

Chrupiące ziemniaczki z piekarnika
2 porcje (1 ma ok. 290 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut + 60 minut gotowania
koszt: ok. 70 groszy za porcję
Składniki:
500 g ziemniaków
20 g oliwy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki soli
pieprz do smaki
natka pietruszki do podania
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie oczyszczamy (nie obieramy, bo skórka będzie tutaj smakować bardzo dobrze), zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem soli (od zagotowania 20 minut).
Przenosimy ziemniaki na papier do pieczenia i czekamy jakieś 5-10 minut, żeby chwilę się przestudzony.
Następnie zgniatamy – możemy to zrobić za pomocą tłuczka do mięsa, deski lub kubka.
Ziemniaki doprawiamy, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika (230 stopnia).
Pieczemy po 20 minut z obu stron. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Crispy oven-baked potatoes
2 servings (1 is approx. 490 kcal)
time of preparation: 15 minutes + 60 minutes of cooking
Ingredients:
500 g potatoes
20 g olive oil
1/2 teaspoon of granulated garlic
1/3 teaspoon of salt
pepper to taste
parsley for serving
Instructions:
Clean the potatoes thoroughly (do not peel, because the peel will taste very good here), pour water and cook with salt (20 minutes from boiling).
Transfer the potatoes on baking paper and wait for about 5-10 minutes to cool down a little bit.
Then squash it – you can do it with a meat masher, a board or a cup. Season the potatoes, pour over the olive oil and put in the oven (230 degrees Ceslius).
Bake for 20 minutes on both sides. Serve with fresh parsley.