Ciasteczka makowo-gryczane
Jeśli tak jak ja zostaliście z nadprogramową ilością maku po świętach, a nadal nie macie go dość, polecam zdrowe ciasteczka makowo-gryczane (bezglutenowe, roślinne, bez cukru. Są mięciutkie i delikatne, rozpływają się dosłownie w ustach. Nie czuć w nich mąki gryczanej, a wielbiciele maku będą na pewno zadowoleni intensywnością jego smaku 🙂

Ciasteczka makowo-gryczane
16 sztuk (1 ma ok. 120 kcal, 1.2WW, 0.9WBT)
Składniki:
150 g maku mielonego
60 g oliwy
150 ml wody
60 g erytrytolu
150 g mąki gryczanej
Wykonanie:
Mak zalewamy wodą, a następnie dodajemy ją w większej ilości porcjami do momentu aż nie będzie jej wchłaniał. Pozostawiamy na ok. godzinę. Następnie dodajemy oliwę i erytrytol. Mieszamy. Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy łyżką na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 minut.