Ciasteczka owsiane orzechowo-czekoladowe

Te wegańskie ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i kawałkami czekolady wymagają 1 miski, tylko paru składników i są gotowe w ciągu 20 minut. Bez cukru, bez oleju. Rozpływające się w ustach, pożywne ciasteczka.

Ciastka nad ciastkami, czyli duże, pożywne ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą! Do spróbowania tych smakołyków zainspirowały mnie amerykańskie blogi kulinarne, gdzie ciasteczka owsiane na bazie masła orzechowego są niesamowicie popularne. Wspaniałe ciastka, które dają ogromną ilość możliwości, bo można do nich dodać swoje ulubione dodatki jak m&m-sy, bakalie, pianki marshmallow itd.

Ten przepis jest przepisem podstawowym, który można zawsze łatwo zmodyfikować dodając to co się lubi lub ma pod ręką. Kawałki czekolady i masło orzechowe to jednak jak dla mnie podstawa! To połączenie z nieba! W tym przepisie łączymy to idealne połączenie z teksturą płatków owsianych, aby uzyskać pożywne, satysfakcjonujące i pyszne ciastka.

  • Tekstura: delikatne ciasteczka z miękkim wnętrzem i kruchymi brzegami!
  • Smak: kremowość masła orzechowego i kawałeczki gorzkiej czekolady robią robotę i dają satysfakcjonujący efekt.
  • Proste: to chyba najprostszy przepis jaki można sobie wyobrazić!. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Można zrobić dosłownie w biegu!
  • Czas: Przygotowanie trwa może 10 minut, a pozostała część (15 minut) to pieczenie. Ciasteczka można przechowywać parę dni w pudełeczku próżniowym w lodówce lub zamrozić i zostawić sobie zapas nawet na parę tygodni.

Ciasteczka owsiane orzechowo-czekoladowe

12 ciasteczek

Masło orzechowe130 g
Erytrytol lub syrop klonowy60 g
Mleko roślinne20 g
Woda60 g
Aromat waniliowyopcjonalnie
Płatki owsiane60 g
Mąka pszenna90 g
Sól1/3 łyżeczki
Soda oczyszczona1/2 łyżeczki
Czekolada60 g

Masło mieszamy z słodzikiem, mlekiem, wodą i aromatem. Następnie dodajemy suche składniki (bez czekolady) i wyrabiamy, ale nie do końca. Dodajemy kawałki czekolady i wtedy zarabiamy ciasto na gładką masę. Formujemy 12 kulek i z których robimy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik nastawiamy do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.