Ciasteczka owsiane
Więcej ciasteczek! Płatki/syrop klonowy/czekolada i mąka pełnoziarnista. To mogą być moje ulubione ciasteczka owsiane!
Czy lubicie/robicie ciasteczka z czekoladą (polecam mój przepis na chocolate chip cookies). Ja robię je bardzo często i znam przepis praktycznie na pamięć! Ale czasem mam takie poczucie, że może warto byłoby zrobić je w zdrowszej wersji i zmienić repertural. Dlatego też wybieram wtedy ciacha z płatkami owsianymi, syropem klonowym, cynamonem i nadal obowiązkowo… gorzką czekoladą.
Zaczynamy od nastawienia piekarnika!
Przygotowanie tych ciasteczka jest totalnie proste i szybkie, więc to idealna przekąska! Wystarczy parę etapów:
- Mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do lodówki na minimum 45 minut.
- Wykładamy masę (ok. 37 g na jedno ciasteczko) na papier do pieczenia.
- Pieczemy.
Dlaczego warto zrobić te ciasteczka? Bo to idealne połączenie smaków i tekstur! Dodatkowo to zdrowsza, domowa alternatywa dla słodyczy!
Ciasteczka owsiane (22 sztuki)
Mąka pełnoziarnista | 190 g |
Cynamon | 1 łyżeczka |
Soda oczyszczona | 1 łyżeczka |
Sól | ½ łyżeczki |
Olej kokosowy | 20 g |
Cukier lub słodzik | 40 g |
Syrop klonowy | 10 g |
Wanilia | opcjonalnie |
Płatki owsiane | 240 g |
Czekolada | 100 g |
Woda | 220 g |
Mąkę pełnoziarnistą mieszamy z cynamonem, sodą, solą, słodzikiem, wanilią i płatkami. Zalewamy całość wodą i dodajemy syrop oraz półpłynny olej. Zagniatamy masę. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę (z lodówki). Wstawiamy ciasto na 45 minut o lodówki.
Wykładamy na papier do pieczenia ciasteczka (łyżką albo nabieraczką do lodów). Pieczemy w 180 stopniach ok. 14 minut (do zarumienienia).