Ciasteczka owsiane

Więcej ciasteczek! Płatki/syrop klonowy/czekolada i mąka pełnoziarnista. To mogą być moje ulubione ciasteczka owsiane!

Czy lubicie/robicie ciasteczka z czekoladą (polecam mój przepis na chocolate chip cookies). Ja robię je bardzo często i znam przepis praktycznie na pamięć! Ale czasem mam takie poczucie, że może warto byłoby zrobić je w zdrowszej wersji i zmienić repertural. Dlatego też wybieram wtedy ciacha z płatkami owsianymi, syropem klonowym, cynamonem i nadal obowiązkowo… gorzką czekoladą.

Zaczynamy od nastawienia piekarnika!

Przygotowanie tych ciasteczka jest totalnie proste i szybkie, więc to idealna przekąska! Wystarczy parę etapów:

  1. Mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do lodówki na minimum 45 minut.
  2. Wykładamy masę (ok. 37 g na jedno ciasteczko) na papier do pieczenia.
  3. Pieczemy.

Dlaczego warto zrobić te ciasteczka? Bo to idealne połączenie smaków i tekstur! Dodatkowo to zdrowsza, domowa alternatywa dla słodyczy!

Ciasteczka owsiane (22 sztuki)

Mąka pełnoziarnista190 g
Cynamon1 łyżeczka
Soda oczyszczona1 łyżeczka
Sól½ łyżeczki
Olej kokosowy20 g
Cukier lub słodzik40 g
Syrop klonowy10 g
Wanilia opcjonalnie
Płatki owsiane240 g
Czekolada100 g
Woda220 g

Mąkę pełnoziarnistą mieszamy z cynamonem, sodą, solą, słodzikiem, wanilią i płatkami. Zalewamy całość wodą i dodajemy syrop oraz półpłynny olej. Zagniatamy masę. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę (z lodówki). Wstawiamy ciasto na 45 minut o lodówki.

Wykładamy na papier do pieczenia ciasteczka (łyżką albo nabieraczką do lodów). Pieczemy w 180 stopniach ok. 14 minut (do zarumienienia).