Ciasteczka PB&Jelly
Ostatnio u @hello_morning_blog był REWELACYJNY koktajl inspirowany PB&Jelly, czyli tradycyjnymi, amerykańskimi tostami z masłem orzechowym i dżemem. Dzisiaj więc u mnie idąc za tą inspiracją ciasteczka PB&Jelly. Tylko z dosłownie z 5 składników! Doskonałe dla fanatyków masła orzechowego 😀
Czy też tak macie, że na hasło PB&Jelly leci Wam ślinka? 😀 A może nigdy nie próbowaliście nigdy takiego połączenia? Jeśli na pierwsze pytanie odpowiedzieliście tak to ten przepis jest dla Was, a jeśli na drugie pytanie odpowiedzieliście nie, to równie przepis dla Was, ale BŁAGAM najpierw konieczne spróbujcie chrupiącego tosta z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym, bo to połączenie jest po prostu idealne. Ja również jestem wielką fanką kanapek z masłem orzechowym i bananem, ale o tym może innym razem 🙂 Te ciasteczka nie są niskokaloryczne, chociaż specjalnie nie posłodziłam ich cukrem, tak by uniknąć dodatkowego źródła prostych cukrów. Niemniej jednak uważajcie, bo jedno takie ciasteczko (pomimo tego, że ciężko skończyć na jednym) ma ok. 75-100 kcal (w zależności od słodzika).
Te ciasteczka z masłem orzechowym i dżemem to grube, „maślane” ciasteczka, które rozpływają się w ustach.
Jeśli natomiast nie przekonałam Was opisem tego jak dobre są te ciasteczka, powiem Wam jak łatwo jest je zrobić! Bazą jest tutaj po prostu masło orzechowego. Można je zrobić z dowolnego masła orzechowego, ale ważne by było ono w miarę płynne. Nadaje ono smaku i konsystencji.

Ciasteczka PB&Jelly
16 ciasteczek
Masło orzechowe | 130 g |
Mleko roślinne | 30 g |
Mąka pszenna | 95 g |
Soda oczyszczona i sól | 1/3 łyżeczki |
Dżem truskawkowy | ok. 2-3 łyżki |
Wanilia | opcjonalnie |
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mieszamy masło orzechowe z mlekiem i wanilią. Następnie dodajemy mąką, sodę i sól. Zagniatamy ciasto (jeśli jest taka potrzeba dodajemy trochę wody – tyle, żeby ciasto dało się uformować w plastyczną kulkę). Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Formujemy 16 kulek, w których robimy palcem wgłębienie, które wypełniamy odrobiną dżemu. Pieczemy ok. 11 minut.