Ciasteczka z czekoladą (Chocolate Chip Cookies)

Ciasteczka tak popularne jak mało które. Chocolate chip cookies (czyli ciasteczka z kawałkami czekolady) to najbardziej znane ciasteczka w Ameryce. Są banalnie proste, a jednak połączenie smaków jest w nich idealnie komfortowe i pyszne! Bo czego chcieć więcej niż kruche, mleczne ciasto z kawałkami chrupiącej czekolady i orzechów. Ich tekstura jest bardzo przyjemna, bo ciasto, które jest delikatnie ciągnące, doskonale się komponuje z kruchymi dodatkami.

cookies
cookies

Historia powstania chocolate chip cookies ma już niemal 100 lat i jest bardzo ciekawa. Możecie o niej znaleźć wiele interesujących artykułów, ale skracając ją, zostały one wymyślone przez utalentowaną właścicielkę jednego z Amerykańskich hoteli, która użyła w swoich ciasteczkach kawałków czekolady, które otrzymała od swojego przyjaciela o nazwisku Nestle. Myślę, że reszty można się już domyślić. Nestle i Wakefield podpisali umowę, w której Nestle wykorzystał jej przepis, za co Wakefield otrzymała benefit z każdego sprzedanego pudełka ciasteczek. Przepis ten jest na nich drukowany do dzisiaj.

Te ciasteczka to jeden z łatwiejszych przepisów na świecie! Wystarczy zmieszać ze sobą składniki i upiec ciasteczka. Nie ma naprawdę nic prostszego. Do ciasta oprócz czekolady dodaje się tradycyjnie orzechy włoskie. Istnieje oczywiście wiele innych możliwości. Wśród nich mogą być m.in. płatki owsiane, bakalie czy korzenne przyprawy albo kawa.

cookies
cookies

Wskazówki

  • Te ciasteczka idealnie nadają się do przechowywania. Zarówno surowe ciasto można zamrozić i wykorzystać później jak i gotowe. Upieczone ciasteczka można mrozić lub przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu.
  • Metoda przygotowania jest prosta. Niemniej jednak każdy ma swoje sposoby na udoskonalenie przepisu. Ja ograniczyłam w nim znacznie ilość tłuszczu i dodaję go do masy w formie płynnej. Najważniejsze jednak jest, aby ciasteczka ochłodzić w lodówce przed pieczeniem. Dzięki czemu będą miały bardzo fajną strukturę po upieczeniu. Schłodzenie powinno trwać minimum godzinę. Aczkolwiek niektórzy szefowie kuchni zostawiają je w lodówce na noc.
  • Tradycyjnie wykłada się ciasteczka łyżką do nakładania lodów na papier do pieczenia lub bezpośrednio na blaszkę. Można oczywiście uformować je również ręcznie lub piec w formie wałka albo prostokąta, który później kroi się po upieczeniu. W takim przypadku oczywiście należy wydłużyć czas pieczenia.
  • Z ciastem na te ciasteczka można śmiało poeksperymentować i dodać do niego ulubione dodatki jak orzechy, płatki owsiane, kakao, suszone owoce, masło orzechowe, cynamon czy kawę.

Ciasteczka z czekoladą (Chocolate chip cookies) w wersji low-fat (12 sztuki)

Mąka pszenna360 g
Soda oczyszczona, proszek do pieczenia, sólpo 1 łyżeczce
Olej kokosowy lub margaryna40 g
Majonez roślinny40 g
Mleko roślinne140 g
Ocet jabłkowy lub zwykły1 łyżka
Cukier lub erytrytol80 g
Wanilia (laska wanilii lub aromat) do smaku
Czekolada80 g

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem. Posiekaj czekoladę. Wymieszaj dokładnie mleko z octem, cukrem, aromatem.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej kokosowy, majonez. Należy dokładnie wyrobić ciasto (najlepiej ręką). Na koniec dodać również czekoladę. Ciasto wyłóż dużą łyżką na przygotowane blachy do pieczenia lub uformuj w rękach.
Piec w 190 stopniach przez 10-15 minut, aż lekko zarumienią się na brzegach.