Ciasteczka z czekoladą (Chocolate Chip Cookies)

Ciasteczka tak popularne jak mało które. Chocolate chip cookies (czyli ciasteczka z kawałkami czekolady) to najbardziej znane ciasteczka w Ameryce. Są banalnie proste, a jednak połączenie smaków jest w nich idealnie komfortowe i pyszne! Bo czego chcieć więcej niż kruche, mleczne ciasto z kawałkami chrupiącej czekolady i orzechów. Ich tekstura jest bardzo przyjemna, bo ciasto, które jest delikatnie ciągnące, doskonale się komponuje z kruchymi dodatkami.

Historia powstania chocolate chip cookies ma już niemal 100 lat i jest bardzo ciekawa. Możecie o niej znaleźć wiele interesujących artykułów, ale skracając ją, zostały one wymyślone przez utalentowaną właścicielkę jednego z Amerykańskich hoteli, która użyła w swoich ciasteczkach kawałków czekolady, które otrzymała od swojego przyjaciela o nazwisku Nestle. Myślę, że reszty można się już domyślić. Nestle i Wakefield podpisali umowę, w której Nestle wykorzystał jej przepis, za co Wakefield otrzymała benefit z każdego sprzedanego pudełka ciasteczek. Przepis ten jest na nich drukowany do dzisiaj.

Te ciasteczka to jeden z łatwiejszych przepisów na świecie! Wystarczy zmieszać ze sobą składniki i upiec ciasteczka. Nie ma naprawdę nic prostszego. Do ciasta oprócz czekolady dodaje się tradycyjnie orzechy włoskie. Istnieje oczywiście wiele innych możliwości. Wśród nich mogą być m.in. płatki owsiane, bakalie czy korzenne przyprawy albo kawa.

cookies
cookies

Wskazówki

  • Te ciasteczka idealnie nadają się do przechowywania. Zarówno surowe ciasto można zamrozić i wykorzystać później jak i gotowe. Upieczone ciasteczka można mrozić lub przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu.
  • Metoda przygotowania jest prosta. Niemniej jednak każdy ma swoje sposoby na udoskonalenie przepisu. Ja ograniczyłam w nim znacznie ilość tłuszczu i dodaję go do masy w formie płynnej. Najważniejsze jednak jest, aby ciasteczka ochłodzić w lodówce przed pieczeniem. Dzięki czemu będą miały bardzo fajną strukturę po upieczeniu. Schłodzenie powinno trwać minimum godzinę. Aczkolwiek niektórzy szefowie kuchni zostawiają je w lodówce na noc.
  • Tradycyjnie wykłada się ciasteczka łyżką do nakładania lodów na papier do pieczenia lub bezpośrednio na blaszkę. Można oczywiście uformować je również ręcznie lub piec w formie wałka albo prostokąta, który później kroi się po upieczeniu. W takim przypadku oczywiście należy wydłużyć czas pieczenia.
  • Z ciastem na te ciasteczka można śmiało poeksperymentować i dodać do niego ulubione dodatki jak orzechy, płatki owsiane, kakao, suszone owoce, masło orzechowe, cynamon czy kawę.

Ciasteczka z czekoladą (Chocolate chip cookies) w wersji low-fat

Mąka pszenna186 g
Soda oczyszczona, sólpo pół łyżeczki
Olej kokosowy lub margaryna20 g
Mleko roślinne83 g
Cukier lub erytryol40 g
Wanilia do smaku
Czekolada100 g

Mieszamy roztopiony olej kokosowy z oliwą, mlekiem, cukrem i wanilią. Następnie dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Miksujemy ciasto. Na koniec dodajemy pokruszoną czekoladę i orzechy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia ciasto za pomocą łyżki do lodów (lub formujemy w rękach) i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Pieczemy w 190 stopniach ok. 11 minut.