Ciasteczka z figami

Zdrowe, naturalnie słodkie ciasteczka?🍪 To lubię!😁👌

Ciasteczka z figami

Ciasteczka z figami

1 porcja (8 ciasteczek, 1 ma ok. 60 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+15 minut pieczenia)

koszt: ok. 3,80 zł

Składniki:

60 g mąki pszennej
10 g mąki z ciecierzycy (lub więcej zwykłej mąki)
10 g erytrytolu lub cukru
15 ml mleka roślinnego
35 g jogurtu roślinnego
opcjonalnie aromat migdałowy
20 g orzechów laskowych na wierzch
mleko roślinne do posmarowania ciasteczek
nadzienie:
60 ml soku pomarańczowego
40 g suszonych fig
skórka starta z 1/2 pomarańczy

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z mąką z ciecierzycy, słodzikiem, mlekiem, jogurtem i aromatem. Zagniatamy delikatnie ciasto, po czym wkładamy na 15-30 minut do lodówki. W tym czasie gotujemy w rondelku składniki na nadzienie (figi kroimy w drobną kostkę) ok. 15 minut – nadzienie powinno być zredukowane.

Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwałkowujemy (podsypując mąką) na kształt prostokąta. Wykładamy równomiernie nadzienie, zawijamy, kroimy na ciasteczka, smarujemy mlekiem, posypujemy orzechami i wstawiamy na 10-12 minut do 190 stopni.

Fig cookies

1 serving (8 cookies, 1 has 60 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+15 minutes of baking)

Ingredients:

60 g wheat flour
10 g chickpea flour (or more regular wheat flour)
10 g erythritol or sugar
15 ml plantbased milk
35 g of plantbased yogurt
optional almond aroma
20 g hazelnuts on top
plantbased milk for spreading cookies
filling:
60 ml orange juice
40 g dried figs
zest from 1/2 orange

Instructions:

Mix the flour with chickpea flour, sweetener, milk, yogurt and aroma. Knead the dough gently, then put in the fridge for 15-30 minutes. Cook the ingredients for the filling in a saucepan (cut the figs into small cubes) for about 15 minutes – the filling should be reduced.

Set aside to cool down. Roll out the dough (sprinkling with flour) into a rectangular shape. Put out the filling evenly, wrap, cut into cookies, spread with milk, sprinkle with nuts and bake for 10-12 minutes 190 Celsius degrees.