Ciasto czekoladowe (Murzynek)
Ten zimowy krajobraz za oknem nastraja do pieczenia, więc w weekend rozkoszuję się zapachem tego czekoladowego ciasta, które mój mąż nazwał „ulubionym”. Jest skromne, lekko wilgotne w środku, bardzo czekoladowe i banalnie proste w przygotowaniu. Robię je od czasu do czasu i uwielbiam za prostotę. Ciasto czekoladowe (u mnie w domu mówiło się na nie murzynek) to w końcu klasyk, na który każdy ma od czasu do czasu ochotę.
Jeśli lubicie czekoladowe wypieki to również polecam Wam moje przepisy na brownie i elegancki torcik Sachera.
Ciasto czekoladowe (Murzynek)
Mąka pszenna | 200 g |
Olej kokosowy lub margaryna | 20 g |
Cukier | 40 g |
Wanilia | opcjonalnie do smaku |
Gorzka czekolada | 100 g |
Proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
Sok pomarańczowy | 70 g |
Woda | 230 g |
Czekoladę roztapiamy z olejem w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy sok pomarańczowy, wodę, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do miseczki. Dodajemy mąkę, proszek, wanilię i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Przelewamy do małej foremki i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.