Ciasto czekoladowe (Murzynek)

Ten zimowy krajobraz za oknem nastraja do pieczenia, więc w weekend rozkoszuję się zapachem tego czekoladowego ciasta, które mój mąż nazwał „ulubionym”. Jest skromne, lekko wilgotne w środku, bardzo czekoladowe i banalnie proste w przygotowaniu. Robię je od czasu do czasu i uwielbiam za prostotę. Ciasto czekoladowe (u mnie w domu mówiło się na nie murzynek) to w końcu klasyk, na który każdy ma od czasu do czasu ochotę.

Jeśli lubicie czekoladowe wypieki to również polecam Wam moje przepisy na brownie i elegancki torcik Sachera.

Ciasto czekoladowe (Murzynek)

Mąka pszenna 200 g
Olej kokosowy lub margaryna20 g
Cukier40 g
Wanilia opcjonalnie do smaku
Gorzka czekolada100 g
Proszek do pieczenia2 łyżeczki
Sok pomarańczowy70 g
Woda230 g

Czekoladę roztapiamy z olejem w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy sok pomarańczowy, wodę, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do miseczki. Dodajemy mąkę, proszek, wanilię i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Przelewamy do małej foremki i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.