Ciasto drożdżowe z jagodami
Ciasto drożdżowe z jagodami! 😍 A dokładniej z dżemem jagodowym😏✌️
Najlepiej smakuje na gorąco! ❤️ Mówię Wam znika zanim się obejrzycie😂
82 burak sok 35
całość ma ok. 1200 kcal
czas przygotowania: ok. 40 minut (+ pieczenia)
koszt: ok. 4.50 zł
Składniki:
225 g mąki pszennej
15 g cukru
łyżeczka drożdży instant (lub 10g świeżych)
115 ml ciepłego mleka sojowego
20 g oleju roślinnego
20 g jogurtu roślinnego
80 g dżemu jagodowego
2 łyżki mleka sojowego do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami. Zalewamy mlekiem, dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy. Dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki.
Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy dżemem i zawijamy (nie za ciasno).
Nastawiamy piekarnik (góra/dół) na 180 stopni. Ciasto smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 25-30 minut.
Yeast cake with blueberries
1200 kcal
czas przygotowania: ok. 40 minut (+ pieczenia)
Ingredients:
225 g wheat flour
15 g sugar
a teaspoon of instant yeast (or 10g fresh)
115 ml warm soy milk
20 g of plantbased oil
20 g plantbased yogurt
80 g of blueberry jam
2 tablespoons of soy milk
Instructions:
Mix flour with sugar and yeast. Pour milk, add yogurt and mix gently. Add oil and knead the dough. If the dough is too sticky, add more flour.
Leave the dough to rise for at least one hour. Then knead and roll out into a rectangular shape again. Grease it with jam and wrap it (not too tight).
Set the oven (up/down heat) to 180 Celsius degrees. Grease the dough with milk and bake for 25-30 minutes.