Ciasto jogurtowe z truskawkami
Idealne ciasto jogurtowe z truskawkami z obowiązkową kruszonką 😍🍓

1 porcja (ok. 540 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+45 minut pieczenia)
koszt: ok. 3.30 zł
Składniki:
65 g jogurtu roślinnego
60 g mąki pszennej
15 g mleka roślinnego
10 g erytrytolu lub cukru
10 g oleju
10 g mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
85 g truskawek
kruszonka:
25 g mąki pszennej
15 g jogurtu roślinnego
10 g oleju
10 g erytrytolu lub cukru
Wykonanie:
Mieszamy składniki na kruszonkę i wstawiamy do zamrażarki.
Mieszamy dokładnie jogurt z mlekiem, a następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto.
Odstawiamy na 10 minut. Wykładamy do małej foremki. Na ciasto wrzucamy pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.
Yoghurt Cake With Strawberries
1 serving (approx. 540 kcal)
time of preparation: 15 minutes + 45 minutes of baking
Ingredients:
65 g of plantbased yogurt
60 g wheat flour
15 g plantbased milk
10 g erythritol or sugar
10 g oil
10 g chickpea flour
1/2 teaspoon baking powder
85 g strawberry
crumble:
25 g wheat flour
15 g plantbased yogurt
10 g oil
10 g erythritol or sugar
Instructions:
Mix the crumble ingredients and place in the freezer.
Mix the yogurt and milk thoroughly, then add the remaining ingredients to the dough.
Let it stand for 10 minutes. Lay out to a small mold. Put the chopped strawberries on the dough and sprinkle with crumble.
Bake at 180 degrees for about 45 minutes.