Ciasto leśny mech – w 100% roślinne

Wiosenny klimat na talerzu to teraz podstawa, więc nawet ciasto dobrze zrobić w kolorze zielonym😋💚 Idealne na weekend i od święta! 😉 Wegańskie ciasto „leśny mech” u mnie przeszło wszystkie testy!🙌🙋‍

Roślinne ciasto leśny mech

(blaszka o średnicy ok. 25 cm)

Zielone ciasto:
Szpinak świeży1 opakowanie
Mąka pszenna 360 g
Cukier lub słodzik40 g
Woda360 ml (od tej ilości należy odjąć
masę odciśniętego szpinaku)
Ocet jabłkowy1 łyżka
Olej roślinny40 g
Majonez roślinny (lub więcej oleju)10 g
Proszek do pieczeni
i soda oczyszczona
po 2 łyżeczce
Krem:
Tofu naturalne1.5 opakowania (270 g)
Majonez roślinny 30 g
Mleko roślinne75 g
Cukier puder40 g
Wanilialaska wanilii lub aromat
Śmietan-fixopcjonalnie 1 opakowanie

Szpinak zblanszować lub podgrzać w mikrofali tak by zmiękł. Odstawić do ostudzenia, a następnie odcisnąć i zważyć. Dodać tyle wody, żeby całościowo było 360 g. Blendujemy na gładką masę z octem, olejem i majonezem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto do wyłożonej papierem foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 45 minut.

W międzyczasie blendujemy tofu, majonez, mleko na gładką masę. Na koniec dodajemy cukier, wanilię i fix. Kiedy ciasto będzie upieczone (suchy patyczek) uchylamy piekarnik i zostawiamy na jeszcze 10 minut w środku. Po wyjęciu przekładamy do góry dnem na blat i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odkrajamy górną (odstającą lekko) część. Na spód wykładamy krem, a odkrojoną część kruszymy w rękach i posypujemy wierzch. Całość podajemy z granatem i borówkami. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc (pod przykryciem).