Ciasto leśny mech – w 100% roślinne
Wiosenny klimat na talerzu to teraz podstawa, więc nawet ciasto dobrze zrobić w kolorze zielonym😋💚 Idealne na weekend i od święta! 😉 Wegańskie ciasto „leśny mech” u mnie przeszło wszystkie testy!🙌🙋
Roślinne ciasto leśny mech
(blaszka o średnicy ok. 25 cm)
Zielone ciasto: | |
Szpinak świeży | 1 opakowanie |
Mąka pszenna | 360 g |
Cukier lub słodzik | 40 g |
Woda | 360 ml (od tej ilości należy odjąć masę odciśniętego szpinaku) |
Ocet jabłkowy | 1 łyżka |
Olej roślinny | 40 g |
Majonez roślinny (lub więcej oleju) | 10 g |
Proszek do pieczeni i soda oczyszczona | po 2 łyżeczce |
Krem: | |
Tofu naturalne | 1.5 opakowania (270 g) |
Majonez roślinny | 30 g |
Mleko roślinne | 75 g |
Cukier puder | 40 g |
Wanilia | laska wanilii lub aromat |
Śmietan-fix | opcjonalnie 1 opakowanie |
Szpinak zblanszować lub podgrzać w mikrofali tak by zmiękł. Odstawić do ostudzenia, a następnie odcisnąć i zważyć. Dodać tyle wody, żeby całościowo było 360 g. Blendujemy na gładką masę z octem, olejem i majonezem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto do wyłożonej papierem foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 45 minut.
W międzyczasie blendujemy tofu, majonez, mleko na gładką masę. Na koniec dodajemy cukier, wanilię i fix. Kiedy ciasto będzie upieczone (suchy patyczek) uchylamy piekarnik i zostawiamy na jeszcze 10 minut w środku. Po wyjęciu przekładamy do góry dnem na blat i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odkrajamy górną (odstającą lekko) część. Na spód wykładamy krem, a odkrojoną część kruszymy w rękach i posypujemy wierzch. Całość podajemy z granatem i borówkami. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc (pod przykryciem).