Curry z granulatem sojowym

Curry – ten wegański przepis z granulatem sojowym i aromatycznymi przyprawami (i to takimi, które gwarantuję, że możecie dostać w każdym dyskoncie) to niesamowicie smaczna wersja tradycyjnej, indyjskiej potrawy.

Curry to jedno z bardziej aromatycznych, esencjonalnych i bogatych w smaku potraw. Wszystko oczywiście za sprawą przypraw, które delikatnie podsmażone uwalniają do potrawy swoje właściwości. Dodatkowo nie potrzeba wiele czasu, aby taka magia się zadziała, bo jedynie około 30 minut. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu, chlebka naan czy tortilli.

W indyjskich przepisach przyprawy to podstawa! Nie bójmy się dodawać ich większą ilość niż jesteśmy przyzwyczajeni, eksperymentujmy i bawmy się ich proporcjami. Kiedy zaczęłam gotować indyjskie potrawy na początku dodawałam do dań dosłownie szczypty, ale teraz moje kubki smakowe są już o wiele bardziej tolerancyjne i uwielbiam kiedy potrawy tętnią smakiem.

Na moim blogu znajdziecie wiele różnych przepisów na curry, więc jeśli spodobał Ci się ten to zobacz jakie jeszcze wariacje mogą Cię zainspirować 🙂

Curry z granulatem sojowym

Pomidor malinowy1 sztuka
Pikantny ketchup lub przecier1 łyżka
Czosnek3 ząbki
Imbirkawałek wielkości połowy kciuka
Chili1 papryczka
(mniej lub więcej wg uznania)
Olej1 łyżeczka
Liście laurowe2 sztuki
Liście limonki lub skórka z limonki2 liście lub skórka starta z 1 limonki
Kardamon, cynamonpo 1/3 łyżeczki
Cebula1 sztuka
Kolendra1/2 łyżeczki ziarenek
Kurkuma, kminek (cały), sól, cukierpo 1/2 łyżeczki
Granulat sojowy180 g
Jogurt roślinny120 g
Mleko roślinne170 g
Olej kokosowy1 łyżka
Natka pietruszki

Pomidora blendujemy na gładką masę z ketchupem, czosnkiem, imbirem, chili (jeśli nie chcemy by było za ostro należy koniecznie wyjąć nasionka) i 50 ml wody.

Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę z liśćmi, kardamonem i cynamonem (do zeszklenia).

Następnie zalewamy sosem z pomidora i doprawiamy, kolendrą, kurkumą, kminkiem, solą i cukrem. Smażymy ok. 10 minut.

Dodajemy granulat, jogurt i mieszamy chwilę. Zalewamy mlekiem, 200 ml wody, dodajemy olej i smażymy pod przykryciem 10 minut.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.