Curry
Dla większości osób najczęściej curry kojarzy się z przyprawą, którą nie każdy lubi. Tym czasem jest to również całe spektrum aromatycznych dań popularnych w kuchni azjatyckiej. Mają one formę gęstych potrawek czy też gulaszu.
Curry może zawierać mięso, ryby, owoce morza i warzywa. Wszystko to w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak kurkuma, kumin, nasiona kolendry, chili itd. Pomimo tego, że oryginalnie jest to danie kuchni indyjskiej to obecnie jest znane niemal w każdym zakątku świata. A jak wiadomo co kraj to obyczaj. Tym samym możemy znaleźć różne typy tej potrawy, które w dużej mierze zależą od dostępnych produktów, preferencji danego regionu i mieszkańców.
Niezależnie od tego z jakich składników przygotujemy curry warto mieć pod ręką parę produktów kuchni indyjskiej, które nadadzą mu oryginalnego smaku. Wśród nich obowiązkowo warto mieć w szufladzie liście limonki, kurkumę, świeży imbir, curry, garam masala, cynamon, czosnek.
Curry to idealne danie w okresie jesienno-zimowym. Jest rozgrzewające i sycące. Niemniej jednak ja uwielbiam je jeść również latem. Nie bez przyczyny jest ono serwowane w Indiach przez cały rok. Nawet pomimo dużych upałów.
Przepis na warzywne curry (4 porcje)
Ziemniaki | 3 sztuki |
Marchew | 2 sztuki |
Kalafior | 400 g |
Olej roślinny | 40 g |
Cebula | 2 sztuki |
Curry, kurkuma, słodka papryka | po 1 łyżeczce |
Liście limonki | 2-3 liście |
Ziarna kolendry | 3 szczypty (roztarte) |
Świeży imbir | 2 grube plastry |
Sól | 1/2 łyżeczki |
Chili papryczka | wg uznania |
Pasta curry | opcjonalnie |
Mleczko kokosowe | 1 puszka |
Czosnek | 2 ząbki |
Bulion warzywny | 400 g |
Szpinak | 80 g |
Ryż | 120 g |
Ryż opłukujemy w zimnej wodzie kilkukrotnie. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 15 minut. Odstawiamy po ugotowaniu pod przykryciem jeszcze 10 minut. Przed podaniem posolić
Ugotować w bulionie ziemniaki, marchew i kalafior pokrojone w kostkę (ok. 10 minut).
Na oleju podsmażyć cebulę do zeszklenia (ok. 8 minut). Następnie dodajemy czosnek, przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy.
Przenieść cebulę do warzyw i gotować ok. 3 minuty. Dodać po tym czasie mleczko kokosowe, szpinak i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.