Curry

Dla większości osób najczęściej curry kojarzy się z przyprawą, którą nie każdy lubi. Tym czasem jest to również całe spektrum aromatycznych dań popularnych w kuchni azjatyckiej. Mają one formę gęstych potrawek czy też gulaszu.

Curry może zawierać mięso, ryby, owoce morza i warzywa. Wszystko to w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak kurkuma, kumin, nasiona kolendry, chili itd. Pomimo tego, że oryginalnie jest to danie kuchni indyjskiej to obecnie jest znane niemal w każdym zakątku świata. A jak wiadomo co kraj to obyczaj. Tym samym możemy znaleźć różne typy tej potrawy, które w dużej mierze zależą od dostępnych produktów, preferencji danego regionu i mieszkańców.

Niezależnie od tego z jakich składników przygotujemy curry warto mieć pod ręką parę produktów kuchni indyjskiej, które nadadzą mu oryginalnego smaku. Wśród nich obowiązkowo warto mieć w szufladzie liście limonki, kurkumę, świeży imbir, curry, garam masala, cynamon, czosnek.

Curry to idealne danie w okresie jesienno-zimowym. Jest rozgrzewające i sycące. Niemniej jednak ja uwielbiam je jeść również latem. Nie bez przyczyny jest ono serwowane w Indiach przez cały rok. Nawet pomimo dużych upałów.

Przepis na warzywne curry (4 porcje)

Ziemniaki3 sztuki
Marchew2 sztuki
Kalafior400 g
Olej roślinny40 g
Cebula2 sztuki
Curry, kurkuma, słodka papryka po 1 łyżeczce
Liście limonki2-3 liście
Ziarna kolendry3 szczypty (roztarte)
Świeży imbir2 grube plastry
Sól1/2 łyżeczki
Chili papryczka wg uznania
Pasta curry opcjonalnie
Mleczko kokosowe1 puszka
Czosnek2 ząbki
Bulion warzywny400 g
Szpinak80 g
Ryż120 g

Ryż opłukujemy w zimnej wodzie kilkukrotnie. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 15 minut. Odstawiamy po ugotowaniu pod przykryciem jeszcze 10 minut. Przed podaniem posolić

Ugotować w bulionie ziemniaki, marchew i kalafior pokrojone w kostkę (ok. 10 minut).

Na oleju podsmażyć cebulę do zeszklenia (ok. 8 minut). Następnie dodajemy czosnek, przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy.

Przenieść cebulę do warzyw i gotować ok. 3 minuty. Dodać po tym czasie mleczko kokosowe, szpinak i gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.