Cynamonowo-orzechowe bułeczki z twistem
Zrobiłam je już rok temu i właśnie naszła mnie na nie wielka ochota, bo idealnie pasują do tej pogody za oknem❄️ Działają zdecydowanie pocieszająco😊
*
Czekoladowe bułeczki z orzechami włoskimi muszą smakować dobrze 👆🏻
Przepis jak zawsze znajdziecie poniżej i mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj z niego skorzystacie🙌
*
Możecie je zrobić za pomocą drożdży lub zakwasu. Mało tego wyjdą też spokojnie na proszku do pieczenia. Pełne kremowej czekolady z chrupiącymi orzechami włoskimi i polane delikatnym, kokosowym jogurtem. Te bułeczki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można poradzić sobie z nimi na każdym poziomie zaawansowania kulinarnego 🎉
*
Podsumowując:
1. Te bułeczki wyglądają doskonale prawda? 🙋🏻
2. Smakują jak niebo😇
3. Przepis znajdziecie w komentarzu💡
4. Mam nadzieję, że chcecie je już zrobić 😍

Cynamonowo-orzechowe bułeczki z twistem
1 porcja (8-10 bułeczek) ok. 550 kcal
czas przygotowania: ok. 15 minut + 20 minut pieczenia
koszt: ok. 1.50 zł
Składniki:
80 g mąki pszennej
45 ml ciepłego mleka roślinnego
*25 g zakwasu lub 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 g erytrytolu lub cukru
2 łyżeczki oleju kokosowego
1 kostka ulubionej czekolady
garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Mieszamy mąkę, ciepłe mleko roślinne, zakwas/drożdże/proszek do pieczenia i łyżeczkę oleju kokosowego.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy (najlepiej na godzinę, ale jeśli Ci się spieszy wystarczy 15 minut).
Rozwałkowujemy i posypujemy drobnymi kawałeczkami czekolady i orzechami.
Zawijamy w roladę, którą kroimy wzdłuż i ponownie zawijamy. Bułeczki kładziemy na papier i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
Cinnamon-nut buns with twist
1 portion (8-10 rolls) approx. 550 kcal
time of preparation: 15 minutes + 20 minutes of baking
Ingredients:
80 g of wheat flour
45 ml warm plant milk
* 25 g of leaven or 10 g of fresh yeast or 1 teaspoon of baking powder
10 g erythritol or sugar
2 teaspoons of coconut oil
1 cube of your favorite chocolate
a handful of walnuts
Instructions:
Mix flour, warm plant milk, leaven / yeast / baking powder and a teaspoon of coconut oil.
Knead the dough and leave it aside (preferably for an hour, but if you are in a hurry, 15 minutes is enough).
Roll out and sprinkle with small pieces of chocolate and nuts. Wrap it in a roulade, cut it lengthwise and wrap it again.
Put the buns on paper and bake them at 180 degrees Celsius for about 20 minutes.