Czekoladowe ciasto z oliwą

Czekoladowe ciasto z oliwą i miłe wspomnienia – to, co zostało po długim weekendzie. Kolejny dobry dzień, kolejny dobry posiłek.

Wiecie, że uwielbiam czekoladę, a dziś mówię konkretnie o tym czekoladowym cieście z dodatkiem oliwy. Miękkie, delikatne ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem i chrupiącymi kawałkami czekolady na wierzchu. To będzie TWÓJ nowy ulubiony wypiek jeśli tylko spróbujesz.

Jestem WIELKĄ fanką używania oleju do ciast zamiast masła. Dzięki temu są delikatniejsze, wilgotniejsze i niezaprzeczalnie pyszne. To sprawia, że Jednocześnie oczywiście staram się, aby tworzyć „zdrowsze” alternatywy słodyczy, więc znacznie ograniczam ilość tłuszczu i cukru w wypiekach. Jeśli natomiast Wam kalorie nie straszne możecie śmiało zwiększyć ilość oliwy dwukrotnie dla jeszcze lepszego efektu, zarówno tego smakowego jak i teksturowego.

Dopóki nie zrobiłam tego ciasta, byłam wielką fanką klasycznego brownie, ale w tym wypieku znacznie bardziej przepadłam! To ciasto jest wszystkim tym czego oczekuję od czekoladowego deseru…

Jest lekkie, ale ma głęboki czekoladowy smak. Czekoladowy biszkopt jest zwarty, ale rozpływa się w ustach. A co dopiero czekoladowy krem…mmm.

Chociaż uwielbiam mocno czekoladowe kremy, to tym razem postawiłam na przygotowanie go na bazie kakao, dzięki czemu jest bardziej delikatny, a kawałki czekolady przełamują całość nadając dodatkowej tekstury całości. Teraz można powiedzieć, że to ciasto jest kompletne.

To czekoladowe ciasto z oliwą z oliwek jest idealne do podania ze świeżymi truskawkami. Może trochę lodów na boku na wystawny deser.

Niezależnie od tego, jak je zjesz, na pewno to pokochasz, bo:

  1. Jest bardzo łatwe do przygotowania;
  2. Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników;
  3. Można zrobić z podwójnej porcji tort;
  4. Można je przygotować dzień lub dwa wcześniej, a nawet zamrozić;
  5. Przede wszystkim smakuje PYSZNIE!

Wskazówki:

  • To bardzo łatwe ciasto, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera.
  • Z tego przepisu wychodzi jedno ciasto o średnicy 25 cm, ale można podwoić albo potroić ilość składników i zrobić z tego tort.
  • Ja znacznie ograniczam ilość tłuszczu i cukru w wypiekach. Jeśli natomiast Wam kalorie nie straszne możecie śmiało zwiększyć ilość oliwy dwukrotnie dla jeszcze lepszego efektu, zarówno tego smakowego jak i teksturowego.
  • Ocet w tym przepisie gra niebagatelną rolę bo zmniejsza pH ciasta, dzięki czemu odpowiednio aktywuje składniki spulchniające.
  • Użyj ciepłej (ale nie wrzącej) przegotowanej wody.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto nasącz je obficie rozwodnionym sokiem pomarańczowym, dzięki temu będzie odpowiednio wilgotne i nie zrobi się twarde podczas przechowywania.
  • Ciasto można zrobić z 1-2-dniowym wyprzedzeniem, a nawet zamrozić.

Czekoladowe ciasto z oliwą

Ciasto czekoladowe:
Mleko roślinne240 g
Ciepła woda90 g
Ocet jabłkowy1 łyżka
Waniliaopcjonalnie do smaku
Oliwa z oliwek30 g lub więcej
Mąka pszenna (tortowa)280 g
Kakao25 g
Proszek do pieczenia i soda oczyszczonapo 1 łyżeczce
Cukier lub słodzik30 g lub więcej
Krem kakaowy:
Tofu naturalne180 g
Majonez wegański20 g
Mleko roślinne50 g
Cukier lub słodzik60 g
Kakao20 g
Czekolada60 g (opcjonalnie na wierzch)

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Mleko, wodę, ocet, oliwę i wanilię mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie dodajemy sypkie składniki i ponownie mieszamy tak by nie było grudek. Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na ok. 10 minut w piekarniku, a po wyjęciu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

W międzyczasie blendujemy wszystkie składniki na krem. Przestudzone ciasto intensywnie nasączamy rozwodnionym sokiem pomarańczowym. Wykładamy na wierzch krem, posypujemy kawałkami czekolady i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).