Czekoladowe ciasto z oliwą
Czekoladowe ciasto z oliwą i miłe wspomnienia – to, co zostało po długim weekendzie. Kolejny dobry dzień, kolejny dobry posiłek.
Wiecie, że uwielbiam czekoladę, a dziś mówię konkretnie o tym czekoladowym cieście z dodatkiem oliwy. Miękkie, delikatne ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem i chrupiącymi kawałkami czekolady na wierzchu. To będzie TWÓJ nowy ulubiony wypiek jeśli tylko spróbujesz.
Jestem WIELKĄ fanką używania oleju do ciast zamiast masła. Dzięki temu są delikatniejsze, wilgotniejsze i niezaprzeczalnie pyszne. To sprawia, że Jednocześnie oczywiście staram się, aby tworzyć „zdrowsze” alternatywy słodyczy, więc znacznie ograniczam ilość tłuszczu i cukru w wypiekach. Jeśli natomiast Wam kalorie nie straszne możecie śmiało zwiększyć ilość oliwy dwukrotnie dla jeszcze lepszego efektu, zarówno tego smakowego jak i teksturowego.
Dopóki nie zrobiłam tego ciasta, byłam wielką fanką klasycznego brownie, ale w tym wypieku znacznie bardziej przepadłam! To ciasto jest wszystkim tym czego oczekuję od czekoladowego deseru…
Jest lekkie, ale ma głęboki czekoladowy smak. Czekoladowy biszkopt jest zwarty, ale rozpływa się w ustach. A co dopiero czekoladowy krem…mmm.
Chociaż uwielbiam mocno czekoladowe kremy, to tym razem postawiłam na przygotowanie go na bazie kakao, dzięki czemu jest bardziej delikatny, a kawałki czekolady przełamują całość nadając dodatkowej tekstury całości. Teraz można powiedzieć, że to ciasto jest kompletne.
To czekoladowe ciasto z oliwą z oliwek jest idealne do podania ze świeżymi truskawkami. Może trochę lodów na boku na wystawny deser.
Niezależnie od tego, jak je zjesz, na pewno to pokochasz, bo:
- Jest bardzo łatwe do przygotowania;
- Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników;
- Można zrobić z podwójnej porcji tort;
- Można je przygotować dzień lub dwa wcześniej, a nawet zamrozić;
- Przede wszystkim smakuje PYSZNIE!
Wskazówki:
- To bardzo łatwe ciasto, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera.
- Z tego przepisu wychodzi jedno ciasto o średnicy 25 cm, ale można podwoić albo potroić ilość składników i zrobić z tego tort.
- Ja znacznie ograniczam ilość tłuszczu i cukru w wypiekach. Jeśli natomiast Wam kalorie nie straszne możecie śmiało zwiększyć ilość oliwy dwukrotnie dla jeszcze lepszego efektu, zarówno tego smakowego jak i teksturowego.
- Ocet w tym przepisie gra niebagatelną rolę bo zmniejsza pH ciasta, dzięki czemu odpowiednio aktywuje składniki spulchniające.
- Użyj ciepłej (ale nie wrzącej) przegotowanej wody.
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto nasącz je obficie rozwodnionym sokiem pomarańczowym, dzięki temu będzie odpowiednio wilgotne i nie zrobi się twarde podczas przechowywania.
- Ciasto można zrobić z 1-2-dniowym wyprzedzeniem, a nawet zamrozić.
Czekoladowe ciasto z oliwą
Ciasto czekoladowe: | |
Mleko roślinne | 240 g |
Ciepła woda | 90 g |
Ocet jabłkowy | 1 łyżka |
Wanilia | opcjonalnie do smaku |
Oliwa z oliwek | 30 g lub więcej |
Mąka pszenna (tortowa) | 280 g |
Kakao | 25 g |
Proszek do pieczenia i soda oczyszczona | po 1 łyżeczce |
Cukier lub słodzik | 30 g lub więcej |
Krem kakaowy: | |
Tofu naturalne | 180 g |
Majonez wegański | 20 g |
Mleko roślinne | 50 g |
Cukier lub słodzik | 60 g |
Kakao | 20 g |
Czekolada | 60 g (opcjonalnie na wierzch) |
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Mleko, wodę, ocet, oliwę i wanilię mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie dodajemy sypkie składniki i ponownie mieszamy tak by nie było grudek. Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na ok. 10 minut w piekarniku, a po wyjęciu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
W międzyczasie blendujemy wszystkie składniki na krem. Przestudzone ciasto intensywnie nasączamy rozwodnionym sokiem pomarańczowym. Wykładamy na wierzch krem, posypujemy kawałkami czekolady i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).