Czekoladowy chlebek bananowy z cukinią

Chlebek czekoladowo-bananowy z cukinią idealny na śniadaniowy deser lub przekąskę w ciągu dnia. Jest to świetny przepis, jeśli masz ochotę na czekoladę, bo ten chlebek jest wypełniony czekoladą, bananem i cukinią, co idealnie zaspokaja chęć na słodycze i jednoczesnego przemyca do diety porcję warzyw i owoców. Chlebek oczywiście jest w 100% wegański 🙂

Czekoladowy chlebek bananowy z cukinią

Czekoladowy chlebek bananowy z cukinią

1 mały chlebek (ok. 470 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut pieczenia)

koszt: ok. 6.30 zł

Składniki:

110 g cukinii
65 g banana
40 g jogurtu roślinnego
10 g chia
opcjonalnie aromat migdałowy
65 g mąki pszennej
15 g erytrytolu lub cukru
10 g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Banana blendujemy z cukinią i jogurtem. Następnie dodajemy nasiona chia, aromat i 4 łyżki wody.

Mieszamy i odstawiamy masę na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Na koniec dodajemy kawałki czekolady. Masę przenosimy do małej foremki (ja użyłam 10×10 cm) i pieczemy w 180 stopniach (góra/dół) ok. 30 minut.

Przed pokrojeniem ciasto musi ostygnąć.

Chocolate banana bread with zucchini

1 small bread (470 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of baking)

Ingredients:

110 g zucchini
65 g banana
40 g plantbased yogurt
10 g chia
optional almond aroma
65 g wheat flour
15 g erythritol or sugar
10 g cocoa
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon baking powder
1/3 teaspoon baking soda
25 g dark chocolate

Instructions:

Blend the banana with zucchini and yogurt. Then add chia seeds, aroma and 4 tablespoons of water.

Mix and leave the mass for about 15 minutes. After this time, add all other ingredients and mix thoroughly.

Finally, add chocolate pieces. Transfer to a small mold (I used 10×10 cm) and bake at 180 Celsius degrees (top / bottom) for about 30 minutes.

Cake must cool down before slicing.