Czosnkowy makaron z pieczonym kalafiorem na ostro

Czosnkowym Makaron 🍜 z Pieczonym Kalafiorem Na Ostro! Kalafior w ostrych przyprawach 🌶 i pieczony, a następnie podany z makaronem penne z łatwym kremowym sosem czosnkowym!

Makaron penne czosnkowy z pieczonym – klasyczny przepis na jednogarnkowy posiłek, który jest typowym, komfortowym posiłkiem. Makaron jest uważany za podstawowy produkt kuchni włoskiej. Pozwala na wykorzystanie w bardzo wszechstronny sposób i stworzenie swoich własnych wersji ulubionej potrawy. Makaron ma w swojej kuchni chyba każdy, więc na pewno niewiele potrzeba, aby przygotować obiad dokupując tylko parę składników.

Tradycyjnie dania z makaronem są oczywiście niekompletne bez parmezanu, ale w wersji wegańskiej bardzo fajnie można go zastąpić płatkami drożdżowymi, roślinną alternatywą sera.

Ponieważ sam kalafior jest dosyć mdły w smaku to warto go dooobrze doprawić. Ja nie szczędziłam przypraw i dzięki temu całość była naprawdę pyszna!

Nie mogę nie wspomnieć o patelce, którą użyłam do przygotowania tego dania. Jest to patelnia z nowej linii PLANETA włoskiej firmy Illa- EKOLOGICZNE, wytworzone w 100% z aluminium Z RECYKLINGU, uchwyt powstał w minimum 50% z bakelitu pochodzącego z RECYKLINGU oraz MATERIAŁÓW NATURALNYCH. Dodatkowo posiada innowacyjną powłokę AQA – z wody. Dzięki temu zastosowaniu ZMINIMALIZOWANO użycie środków chemicznych oraz OGRANICZONO wodę potrzebną do produkcji garnków i patelni. Link, pod którym możesz zobaczyć produkty ILLA PLANETA: https://boma-agd.pl/search.php?text=ILLA+PLANETA

A przy okazji patelni, pamiętajcie że ich żywotność można znacznie wydłużyć trzymając się 3 podstawowych zasad:
*nie myć w zmywarce, tylko ręcznie!
*nie szorować po powierzchni metalowymi łopatkami/sztućcami*przechowywać w takim sposób, aby nie zarysowywać powłoki innymi naczyniami 🙂

Czosnkowy makaron z pieczonym kalafiorem na ostro

4 porcje
Kalafior1 główka
Olej1 łyżka
Papryka słodka lub wędzona2.5 łyżeczki
Oregano, czosnek1.5 łyżeczki
Tymianek, sól0.5 łyżeczki
Makaron penne300 g
Sos:
Oliwa15 g
Czosnek 8 ząbków
Mleko roślinne630 ml
Mąka pszenna15 g
Mąka kukurydziana15 g
Papryka słodka, tymianek, sól0.5 łyżeczki
Płatki drożdżowe (lub więcej mąki)2.5 łyżki
Natka pietruszkido podania

Kalafior kroimy na mniejsze różyczki i mieszamy z olejem oraz wszystkimi przyprawami. Wykładamy na papier do pieczenia, a następnie pieczemy ok. 30 minut w 220 stopniach.

Na oliwie podsmażamy cienko pokrojone plasterki czosnku (około minuty). Składniki na sos blendujemy (razem z pozostałym czosnkiem) i dodajemy na patelnię. Sos redukujemy. Może to chwilę potrwać, należy sos mieszać do zagęszczenia.

W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Dodajemy na patelnię i podajemy z upieczonym kalafiorem.