Domowe pesto idealne

Dzisiejsza orzeźwiająca kolacja, która jest idealna do wykorzystania nadprogramowych ilości zieleniny z ogródka. Domowe pesto jest cudowne na upalne dni. Do tego sprawdzony makaron i mogę tak jeść codziennie. Sprawdźcie koniecznie ten przepis na pesto, bo jest boskie!

Nie będę ukrywać, że pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronów i kanapek. Nie mogę uwierzyć jak można go nie lubić 😀

Lek na bolączki zapracowanych osób jest właśnie tutaj! Nie ma nic lepszego niż obiad w 5 minut, a tyle właśnie zajmuje zblendowanie składników na pesto. I do tego daje tyle możliwości! Do sałatki, makaronu, pizzy, sałatki itd.

Podobno miejscem pochodzenia pesto są Włochy i jakoś mnie to nie dziwi. Proste, szybkie i pyszne dania to przecież znak rozpoznawczy tej kuchni.

Moja wegańska wersja oczywiście nie zawiera parmezanu, niemniej jednak bardzo lubię dodawać do niej roślinnej alternatywy sera – w końcu taki dodatek tłuszczu wzbogaca pesto nie tylko o smak, ale też teksturę.

Do przygotowania tego pesto wystarczy mieć pod ręką 6 składników (i opcjonalne 2: płatki drożdżowe i ser wegański).

Składniki, które wchodzą w skład pesto są łatwo dostępne i świetnie orzeźwiają. Wystarczy wszystko zblendować w wysokim naczyniu i naprawdę więcej niczego nie potrzeba!

Domowe pesto idealne

Opakowanie roszponki lub rukoli/Bazylia/Natka pietruszki/Liście rzodkiewki etcok. 100 g
Orzeszki piniowe lub orzechy włoskie15 g
Czosnek3-4 ząbki w zależności od upodobań
Sok z 1/2 cytryny
Oliwa z oliwek15 g
Wegański ser4 plastry (80 g)
Płatki drożdżowe (opcjonalnie)1 łyżka
Sóldo smaku
Makaron (dowolny)400 g

Gotujemy makaron. Składniki na pesto blendujemy w głębokim naczyniu i doprawiamy. Podajemy z ulubionym, ugotowanym makaronem.