Drożdżowa rolada z pesto

Drożdżowa rolada! Ciasto drożdżowe jak do pizzy nadziewane zielonym pesto i grzybami, zawinięte, pokrojone i perfekcyjnie wypieczone! To PYSZNY obiad lub przekąska!

Jeśli aktualnie nie macie ochoty na tradycyjną pizzę lub zastawiacie się jak podać więcej farszu niż ciasta (nie wiem czy to ma sens co piszę, ale czasem mam tak, że wolę zjeść więcej „dodatków” niż samego ciasta) to drożdżowa rolada jest do tego idealna. Do jej przygotowania możecie wykorzystać gotowe (sklepowe) ciasto i to nie koniecznie na pizzę, ale również francuskie.

Możecie również skorzystać z przepisu na ciasto poniżej lub wykorzystać dodatek zakwasu, jeśli taki macie w domu i zrobić ciasto z mojego przepisu na pizzę neapolitańską.

Jeśli kiedykolwiek robiliście cynamonki (cinnamon rolls) to pewnie nie będziecie mieli żadnych problemów z przygotowaniem tej rolady, bo zasady są bardzo podobne.

Drożdżowa rolada z pesto

Ciasto:
Drożdże (świeże)ok. 7-10 g
Woda 70 ml
Cukier 1 łyżeczka
Mąka110 g + 1 łyżeczka
Mąka pełnoziarnista1 łyżka
Sól1/3 łyżeczki
Oliwa1 łyżeczka
Farsz:
Olej1 łyżeczka
Cebula1 sztuka
Pieczarki1 małe opakowanie (250 g)
Sól, oregano, czosnekpo 1/3 łyżeczki
Pesto:
Szpinak1 opakowanie (250 g)
Nasiona słonecznika20 g
Orzeszki piniowe30 g
Czosnek2 ząbki
Oliwa10 g
Sól1/3 łyżeczki
Płatki drożdżowe (opcjonalnie)1 łyżka

Drożdże mieszamy z cukrem, wodą, łyżeczką mąki i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałą ilość mąki, oliwę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę i pieczarki ok. 5 minut. Doprawiamy i smażymy jeszcze 10 minut (do wyparowania wody).

Blendujemy składniki na pesto. W razie trudności można dodać soku z cytryny lub pomarańczy.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy pesto a następnie wykładamy farsz. Zawijamy brzegi, a następnie jednym ruchem przekładamy do góry dnem (tak by złączenie było pod spodem). Odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia (nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 205 stopni). Pieczemy ok. 25 minut.