Drożdżówki na zakwasie z budyniem

Approved! Jedzenie drożdżówek jest uzależniające. Pachnące ciepłe ciasto drożdżowe (dodatkowo na zakwasie) z delikatnym, kremowym budyniem – to moja słabość 🍴

Drożdżówki na zakwasie z budyniem

Drożdżówki na zakwasie z budyniem

1 porcja (2 drożdżówki, ok. 625 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut + 18 minut pieczenia:

koszt: ok. 1.50 zł

Składniki:

90 g mąki pszennej
60 g ciepłego mleka roślinnego
15 g świeżych drożdży
10 g erytrytolu lub cukru
*opcjonalnie 25 g zakwasu (wtedy dodajemy o 15 g mniej mleka)
10 g oleju kokosowego
5 g oleju lnianego lub oliwy
budyń:
5 g budyniu waniliowego
50 g mleka roślinnego
5 g erytrytolu lub cukru
kruszonka:
10 g mąki pszennej
5 g oleju kokosowego
10 g erytrytolu lub cukru

Wykonanie:

Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i zakwasem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy.

Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie gotujemy budyń (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu) oraz mieszamy składniki na kruszonkę (dodajemy 1 łyżkę wody, aby składniki się połączyły) i odstawiamy do lodówki.

Z ciasta formujemy dwie drożdżówki. Na środku każdej robimy wgłębienie i wykładamy budyń.

Posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach ok. 18 minut.

Sourdough buns with pudding

1 serving (2 buns, approx. 625 kcal)

time of preparation: 15 minuts + 18 minutes of baking

Ingredients:

90 g wheat flour
60 g warm plantbased milk
15 g fresh yeast
10 g erythritol or sugar
* optional 25 g of leaven (then add 15 g less milk)
10 g coconut oil
5 g linseed oil or olive oil
pudding:
5 g vanilla pudding
50 g plantbased milk
5 g erythritol or sugar
crumble:
10 g wheat flour
5 g coconut oil
10 g erythritol or sugar

Instructions:

Mix warm milk with yeast and leaven. Then add the remaining ingredients and knead.

Let it rise for an hour. In the meantime, cook the pudding (according to the instructions on the package) and mix the ingredients for the crumble (add 1 tablespoon of water so that the ingredients combine) and leave it in the fridge.

Form two buns from the dough. In the middle of each, make a recess and lay out the pudding.

Sprinkle it with crumble and bake at 180 degrees Celsius for about 18 minutes.