Drożdżowy wieniec z cynamonem
Kiedy zobaczyłam ten wieniec u Magdy z bloga HelloMorning, gdzie polecam osobiście zajrzeć po jej oryginalny przepis 🙂 to przepadłam i wiedziałam na co wykorzystam dodatkowy dzień wolny w tym tygodniu 😀 Musiało wjechać jak nic, zwłaszcza że jestem obecnie w procesie odbudowywania mojego zakwasu i bardzo szkoda mi wyrzucać resztki z jego dokarmiania, więc timing idealny 😉

Moja wersja jest więc z użyciem zakwasu, który możecie wykorzystać z dokarmiania (jeśli hodujecie), ale nic nie szkodzi jeśli pominiecie go w przepisie. Wtedy wystarczy dodać odrobinę więcej świeżych drożdży, dla uzyskania „pulchnego” efektu.
Tak więc tutaj znajdziecie mój lekko zmodyfikowany przepisik na drożdżowy wieniec z farszem cynamonowym.

Drożdżowy wieniec z cynamonem
Składniki:
10 g świeżych drożdży
140 ml mleka roślinnego
3 łyżki cukru
30 g aktywnego zakwasu lub 10 g drożdży więcej
240 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
3 łyżki oleju roślinnego
nadzienie:
parę łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
parę łyżek oleju roślinnego
opcjonalnie lukier do dekoracji
Wykonanie:
Drożdże ucieramy z cukrem do rozpuszczenia. Następnie zalewamy ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem roślinnym. Dodajemy jeszcze zakwas i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę i olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1.5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta i smarujemy olejem, a następnie posypujemy równomiernie cukrem wymieszanym wcześniej z cynamonem. Ciasto składamy 1/3 prawego boku w lewo, a następnie lewym bokiem do środka (jak długi list). Kroimy na 3 paski i zawijamy warkocz, który z kolei zawijamy w wieniec. Odkładamy na papier do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik. Dajemy ciastu jeszcze 30-45 minut do wyrośnięcia, a następnie smarujemy wierzch olejem i pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut.
Po całkowitym wystudzeniu dekorujemy dowolnie lukrem.