Dyniowa drożdżówka z czekoladą
Gdybym miała wybrać moje ulubione wypieki to zdecydowanie byłyby nimi drożdżówki, szczególnie w jesiennej porze, kiedy zapach drożdżowego ciasta o poranku to po prostu magia. Ta drożdżówka jest wilgotna, puszysta i bardzo łatwa w przygotowaniu. Wszystko do zrobienia w jednej miseczce z prostych i łatwo dostępnych składników! Przepis jest na jedną dużą drożdżówkę, ale już teraz radzę Wam go zrobić w większej ilości, bo wszyscy domownicy je pokochają!
Dyniowa drożdżówka z czekoladą
1 porcja (ok. 470 kcal)
czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut pieczenia)
koszt: ok. 1.80 zł
Składniki:
50 g ugotowanej lub upieczonej dyni
30 ml mleka sojowego
15 g erytrytolu lub cukru
10 g nasion chia
80 g mąki pszennej
pół łyżeczki suchych drożdży
25 g gorzkiej czekolady (lub innej ulubionej)
Wykonanie:
Dynię podgrzewamy chwilę z mlekiem (ma być ciepłe, ale nie gorące, a następnie blendujemy ze słodzikiem. Dodajemy nasiona chia i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąką, drożdże i wyrabiamy ciasto.
Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy ponownie. 2/3 masy rozpłaszczamy na papierze do pieczenia (w postaci walca).
Do 1/3 dodajemy kawałeczki czekolady. Z mniejszej części formujemy kulki i dociskamy do podstawy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy ok. 15 minut.
Pumpkin bun with chocolate
1 bun (470 kcal)
time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of baking)
Ingredients:
50 g boiled or baked pumpkin
30 ml soy milk
15 g erythritol or sugar
10 g chia seeds
80 g wheat flour
half a teaspoon of dry yeast
25 g dark chocolate (or other favorite)
Instructions:
Heat the pumpkin for a while with milk (it must be warm, but not hot) and then blend with sweetener. Add chia seeds and let it stand for 15 minutes. Add flour, yeast and knead the dough.
If the dough is too sticky, add more flour. Let it stand for 30 minutes to rise. Knead the dough again. Spread 2/3 of the mass on baking paper (in the form of a cylinder).
Add chocolate chips to 1/3 of the dough. Form balls from a smaller part and press to the base. Preheat the oven to 180 Ceslius degrees (up/down heating) and than bake for about 15 minutes.