Dyniowe kluseczki
Taki dzień jak ten🌧️ aż się prosi, żeby dać sobie pofolgować talerzem (lub dwoma) pełnym kluseczek dyniowych, utaplanych w jogurcie i serwowanych z borówkami🙌 Bo przecież nie ma nic lepszego niż orzeźwiające owoce w połączeniu z kluseczkami, czyż nie😊? Przepis znajdziecie poniżej! To duża dawka pyszności z rana, ale dlaczego mielibyśmy sobie odmawiać🍴? Tym bardziej, że bez cukru i z samych zdrowych składników😁 A dla chętnych również w opcji do przygotowania z zakwasu 🙂

Dyniowe kluseczki
1 porcja (ok. 630 kcal)
czas przygotowania: 10 minut + 5 minut gotowania
koszt: ok. 4 zł
Składniki:
100 g dyni (pieczonej, gotowanej lub mrożonej)
100 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
25 ml wody
*opcjonalnie 25 g zakwasu pszennego
1 łyżeczka oleju lnianego lub rzepakowego
1 łyżeczka erytrytolu lub syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
do podania:
30 g jogurtu roślinnego
garść borówek lub innych ulubionych owoców
erytrytol lub syrop klonowy
cynamon
Wykonanie:
Dynię blendujemy z wodą (opcjonalnie dodajemy zakwas), olejem i słodzikiem.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Odstawiamy na 15-60 minut (w zależności od tego ile mamy czasu ;)).
Następnie formujemy z ciasta wałek i kroimy na mniejsze części, z których robimy kluseczki (można też zrobić kopytka).
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-6 minut. Podajemy z jogurtem, owocami i cynamonem.
Pumpkin dumplings
time of preparation: 10 minutes + 5 minutes of cooking
1 serving (approx. 630 kcal)
Ingredients:
100 g pumpkin (baked, cooked or frozen)
100 g wheat flour
30 g potato flour
25 ml water
* optional 25 g wheat leaven
1 teaspoon of linseed or rapeseed oil
1 teaspoon of erythritol or maple syrup
1/2 teaspoon of cinnamon
pinch of salt
for serving:
30 g plantbased yogurt
a handful of blueberries or other favorite fruits
erythritol or maple syrup
cinnamon
Instructions:
Blend the pumpkin with water (optionally add leaven), oil and sweetener. Then add the remaining ingredients and knead.
Let it rest for 15-60 minutes (depending on how much time you have;)).
Then form a roller shape from the dough and cut it into smaller pieces.
Make dumplings. Boil in salted water for 5-6 minutes. Serve with yoghurt, fruit and cinnamon.