Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką
Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką to bardzo łatwy obiad wypełniony aromatycznymi przyprawami i warzywnymi smakami.
Kiedyś nie widziałam nic o kuchni afrykańskiej i teraz pewnie jest to jeszcze zaledwie parę procent, ale jest ona moim zdaniem bardzo ciekawa i może nawet bardziej podobna do kuchni polskiej niż mogłoby nam się wydawać.
- Przepis jest wegański i może być też bezglutenowy – jest to sycąca, roślinna potrawka, którą można podać z ryżem zamiast chlebków.
- Bez wyrafinowanych przypraw – nie potrzebne są wyprawy do małych sklepików z wyjątkowymi przyprawami, bo wszystkie przyprawy w tym przepisie możemy dostać w najbliższym dyskoncie. Tak samo z resztą jak wszystkie składniki z tego przepisu.
- Doskonała jednogarnkowa potrawa na parę dni – tą potrawę można zrobić w dużej ilości na raz (nakarmić całą, dużą rodzinę), ale też zamrozić i przechowywać na wypadek braku czasu na gotowanie.

Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką
Chlebek: | |
Dojrzały zakwas (opcjonalnie)* | 40 g |
Drożdże (świeże) | 5 g |
Woda* | 50 ml |
Cukier | 1/3 łyżeczki |
Sól | 1/3 łyżeczki |
Ocet jabłkowy | 1 łyżeczka |
Proszek do pieczenia | 1/3 łyżeczki |
Potrawka: | |
Oliwa | 20 g |
Czosnek | 4 ząbki |
Imbir | kawałek wielkości kciuka |
Chili | 2 sztuki |
Cebula | 1 sztuka |
Kminek i czosnek granulowany | po 1/3 łyżeczki |
Kurkuma | 1 łyżeczka |
Kardamon i cynamon | po 1/2 łyżeczki |
Sól i pieprz | do smaku |
Marchew | 2 sztuki |
Ziemniaki | 4 sztuki |
Kapusta pekińska | 1 główka |
*jeśli używamy zakwasu, dodajemy tylko 20 ml wody
Mieszamy drożdże z cukrem, wodą, zakwasem, a następnie pozostałymi składnikami na chlebek. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy mały placek, który podsmażamy na nieprzywierającej patelnie (pod przykryciem) przez około 3-4 minuty z obu stron.
Na oliwie podsmażamy posiekany drobno czosnek, papryczkę, imbir i cebulę do zeszklenia (ok. 5-6 minut).
Następnie dodajemy przyprawy i pokrojone w dowolny sposób warzywa. Smażymy całość do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy z chlebkami.