Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką

Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką to bardzo łatwy obiad wypełniony aromatycznymi przyprawami i warzywnymi smakami.

Kiedyś nie widziałam nic o kuchni afrykańskiej i teraz pewnie jest to jeszcze zaledwie parę procent, ale jest ona moim zdaniem bardzo ciekawa i może nawet bardziej podobna do kuchni polskiej niż mogłoby nam się wydawać.

  • Przepis jest wegański i może być też bezglutenowy – jest to sycąca, roślinna potrawka, którą można podać z ryżem zamiast chlebków.
  • Bez wyrafinowanych przypraw – nie potrzebne są wyprawy do małych sklepików z wyjątkowymi przyprawami, bo wszystkie przyprawy w tym przepisie możemy dostać w najbliższym dyskoncie. Tak samo z resztą jak wszystkie składniki z tego przepisu.
  • Doskonała jednogarnkowa potrawa na parę dni – tą potrawę można zrobić w dużej ilości na raz (nakarmić całą, dużą rodzinę), ale też zamrozić i przechowywać na wypadek braku czasu na gotowanie.

Etiopska potrawka z kapustą, ziemniakami i marchewką

Chlebek:
Dojrzały zakwas (opcjonalnie)*40 g
Drożdże (świeże)5 g
Woda*50 ml
Cukier1/3 łyżeczki
Sól1/3 łyżeczki
Ocet jabłkowy1 łyżeczka
Proszek do pieczenia1/3 łyżeczki
Potrawka:
Oliwa20 g
Czosnek4 ząbki
Imbirkawałek wielkości kciuka
Chili2 sztuki
Cebula1 sztuka
Kminek i czosnek granulowanypo 1/3 łyżeczki
Kurkuma1 łyżeczka
Kardamon i cynamonpo 1/2 łyżeczki
Sól i pieprz do smaku
Marchew2 sztuki
Ziemniaki4 sztuki
Kapusta pekińska1 główka

*jeśli używamy zakwasu, dodajemy tylko 20 ml wody

Mieszamy drożdże z cukrem, wodą, zakwasem, a następnie pozostałymi składnikami na chlebek. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy mały placek, który podsmażamy na nieprzywierającej patelnie (pod przykryciem) przez około 3-4 minuty z obu stron.

Na oliwie podsmażamy posiekany drobno czosnek, papryczkę, imbir i cebulę do zeszklenia (ok. 5-6 minut).

Następnie dodajemy przyprawy i pokrojone w dowolny sposób warzywa. Smażymy całość do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Podajemy z chlebkami.